Louise Engen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louise Engen
Født31. mai 1873Rediger på Wikidata
Bodø
Død4. feb. 1947Rediger på Wikidata (73 år)
Trondheim
BeskjeftigelseFotograf, politiker Rediger på Wikidata
SøskenElisabeth Marie Engen
Arnt Engen
Simon Petter Engen
PartiVenstre
Avholdspartiet
NasjonalitetNorge

Portrett av Marie Hamsun med sønnen Tore på fanget ca. 1913

Martine Louise Engen (født 31. mai 1873 på Jensvold i Bodin, død 4. februar 1947 i Trondheim[1][2]) var en norsk fotograf, kvinnesakskvinne og politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Louise Engen var datter av skipper og jordeier Peter Johannessen E. (1840-) og Marie Sophie Margarini (1845-). Hun vokste opp på Jensvold i Bodin sammen med sine søsken, hvorav flere ble fotografer. I tillegg til søsteren Elisabeth Marie, som hun drev atelier med, arbeidet også brødrene Arnt og Simon Petter som fotografer. Arnt hadde fotobutikk i Trondheim og det var hos ham hun bodde under hele krigen og årene frem til hun døde i 1947.[2] Louise Engen var ugift og etterlot seg ingen barn.

Hun hadde læretiden sin hos Daniel Georg Nyblin i Christiania, tok kurser der og i Stockholm, og hadde studieopphold i England og USA.

Bodø ca. 1895. Bilde tatt av Louise Engen. Fra Nasjonalbibliotekets samlinger.

I 1893 startet hun egen forretning i Storgata 46 i Bodø sammen med søsteren Elisabeth Marie, som også hadde gått i lære hos Nyblin. En annen søster, Anna, drev i brorens navn en forretning lenger ned i Storgata som solgte prospektkort og fotografiske artikler.

Fotograf[rediger | rediger kilde]

I en periode i 1920-årene var Josefine Hofman fra Arjeplog i lære hos Engen, og hun arbeidet også en tid i Engens atelier noen år senere.[1]

Engen ble medlem av Nordland Fotolaug i 1914, og hadde tillitsverv i flere perioder. Hun var stortingskandidat flere ganger, men ble aldri innvalgt.[3] Hun var medlem av Bodø bystyre i ti perioder, i formannskapet og skolestyret, meninghetsrådet fra 1922. I bystyret var hun valgt inn fra Venstre og hun representerte også Avholdspartiet.[1]

Norske delegater til International Council of Womens møte i Washington D.C., 4.-14. mai 1925. Louise Engen står omtrent midt i bildet bak, med en bøttehatt på hodet. Foran på skrå til høyre for henne står Betzy Kjelsberg.

I 1918 var hun en av stifterne av Bodø Kvinneråd og var dets formann i 16 år. Hun var utsending til International Council of Womens møter i Washington og London 1925 og 1929, formann i Barnehjemskomiteen fra 1918. Medlem av edruelighetsnevnden, og var særlig opptatt av avholds-, freds- og kvinnesak.

Atelieret hennes ble totalskadet under bombingen av Bødø 27. mai 1940, også alt fotoutstyr. Det kjennes ikke til arbeider utført av Louise Engen etter 1940. Hun bodde i Trondheim under hele krigen og var ikke aktiv fotograf etter 1945. Hennes private fotosamling, positiver av familiær karakter, er bevart, i tillegg har Nordlandsmuseet og Nasjonalbiblioteket en del fotografier etter henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (no) Louise Engen i Fotografregisteret.
  2. ^ a b Dagrunn Grønbech (11. november 2015). «Den kvinnelige fotografen». Norsk Kvinnesaksforening. Besøkt 19. mai 2016. 
  3. ^ Harry Ellingsen. «Louise Engen – Bodø.». Nordlandsmuseet. Arkivert fra originalen 28. april 2016. Besøkt 19. mai 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]