Louis Zboorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Louis Zborowski i førersetet i Chitty Bang Bang 1Brooklands

Grev Louis Vorow Zborowski (20. februar 1895 – 19. oktober 1924) var en engelsk racerfører og bilingeniør.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans far, William Eliot Morris Zborowski (1858-1903) var også en racerbilfører og døde i en bilulykke under et hastighetsløp i 1903 i La Turbie i Nice, Frankrike. Hans mor var en velstående amerikansk arving, født Margaret Laura Astor Carey (1853-1911), et barnebarn av William Backhouse Astor, sr. og Margaret Rebecca Armstrong fra den fremtredende Astor-familien. Hun hadde vært Madame de Stuers før sin skilsmisse og nye ekteskap i 1892 med Eliot Zborowski.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Louis Zborowski som barn (Julian Russell Historie, 1898)

Etter sin fars død i 1903 kjøpte hans mor 1910 Higham Park estate i nærheten av Canterbury i Kent. Hun betalte 17 500 pund til bobestyreren, London-bankiéren William Gay. Kjøpet omfattet en 91 hektar stor gård med tolv hus.[1] Fru Zborowski brukte umiddelbart 50 000 pund på oppussing av huset, opp-pussingen ble ledet av arkitekten Joseph Sawyer.[1]

Da hun døde i 1911 ble 16 år gamle Louis umiddelbart den fjerde rikeste i verden under 21 år med 11 millioner pund i kontanter og eiendommer i USA, inkludert 2,8 hektarManhattan og flere kvartaler på Fifth Avenue, New York.[1]

Tidlig karriere som racerbilist[rediger | rediger kilde]

Zborowski hadde en omfattende karriere som amatør racerbilist. Han var storaksjonær i bilfabrikken Aston Martin og kjørte deres biler på Brooklands og i 1923 franske Grand Prix. I 1921 kjørte Zborowski Sumbeam og representere Storbritannia i 24-timersløpet på Le Mans, men dette førte ikke frem og i stedet kjørte han bilen på det internasjonale Shelsley Walsh - Englands fremste hastighetsløp .[2]

Bilbygging[rediger | rediger kilde]

Zborowski konstruerte og bygde fire av sine egne racerbiler i stallen på Higham Park, assistert av sin ingeniør og co-driver kaptein Clive Galop, som senere ble ingeniør for «Bentley Boys».

Den første bilen hadde en 23,093 liter seks-sylindret Maybach flymotor og fikk navnet «Chitty Bang Bang».[3] En annen "Chitty Bang Bang" ble drevet av 18,825 liter Benz flymotor, en tredje var basert på en Mercedes 28/95, men utstyrt med en 14,778 liter 6-sylindret Mercedes flymotor og ble referert til som «White Mercedes». Disse bilene hadde noe suksess på Brooklands.

En annen bil, også bygget på Higham Park med en enorm 27-liters amerikansk Liberty flymotor ble kalt «Higham Special».Etter Zborowskis død ble «Higham Spesial» kjøpt av J. G. Parry-Thomas for å sette fartsrekorder. Designer/driver Thomas forbedret bilen og kalte den «Babs». I april 1926 kjørte J. G. Parry-Thomas en vellykket tur i over 170 Km/t på Pendine Sands. Thomas' andre forsøk på samme sted i 1927 fikk dødelig utfall. I nesten 180 Km/t kollapset bakhjulet, bilen slo kolbøtte og sjåføren ble drept. «Babs» er blitt restaurert og kan sees enten på Pendine Sands Museum of Speed i sommermånedene eller i Brooklands bil- og flymuseum i andre månedene av året.

I januar 1922 tok Louis, hans kone Vi, Clive Galop og Pixi Marix sammen med et par av mekanikerne Chitty Bang Bang 2 og den hvite Mercedes over Middelhavet for å kjøre i Sahara-ørkenen med en Citroën Kégresse belte utstyrt ekspedisjon.

Senere karriere og død[rediger | rediger kilde]

I Indianapolis 500 in1923 kjørte Zborowski en Bugatti. Han kjørte også i Italias Grand Prix i 1923 på Monza, i en bil konstruert av Den amerikanske ingeniøren Harry Arminius Miller, en en-seters «American Miller 122».

Zborowski delok i Mercedes-teamet i 1924, men døde i en av deres biler, etter å ha truffet et tre under et italienske Grand Prix på Monza. Han ble bare 29 år gammel.

Arv og minner[rediger | rediger kilde]

Zborowski var jernbane-entusiast og hadde en 38,1 cm Higham jernbane rundt sin eiendom i Kent. Denne linjen var en del av inspirasjonen bak den felles beslutning som Zborowski og hans racing venn kaptein J. E. P. Howey tok om å bygge en lengre jernbanelinjen med samme smale sporvidde for turistrafikk. Mange steder ble undersøkt og dette førte til byggingen av den 23 km lange Romney, Hythe og Dymchurch Railway i Kent som fortsatt er en populær turistattraksjon, og for lokaltrafikk. Zborowski bestilte et damplokomotiv fra Bassett-Lowke som kjørte på Higham-jernbanen i 1924. Lokomotivet ble kjøpt fra Fairbourne-jernbanen i Wales etter Counts død og heter «Count Louis» til hans ære. Lokomotivet forble i Fairbourne til 1988. Zborowski også bestilte også det første lokomotivet for Romney, Hythe og Dymchurch jernbanen fra Davey Paxman & Co. av Essex. Bestillingen (og prosjektet) videreføres av kaptein Howey alene etter Counts død.

En barnebok av Ian Fleming, Chitty Chitty Bang Bang og den påfølgende musikalfilmen var inspirert av Zborowski. Fleming hadde sett Zborowskis løp på Brooklands som skolegutt, og senere besøkte han Higham Park (da kjent som Highland Court ) som en venn av den senere eieren, Walter Whigham som leder av Robert Fleming & Co. Merchant Bank som var grunnlagt av Ians bestefar.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «57 rooms down, 30 more to go.....». The Daily Telegraph. 28. august 2004. Besøkt 5. mars 2012. 
  2. ^ Kan, C. A. N. (1945).
  3. ^ David Paine (August 2008). «The Zborowski Inheritance». Arkivert fra originalen 2005-02-06.