Hopp til innhold

Kégresse-belter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kégresse-belter er et slags gummi- eller lerretbelter. De ble montert på en konvensjonell bil eller lastebil og den ble da en slags «halvveis beltebil» egnet for bruk i ulendt eller mykt terreng. Konvensjonelle forhjul brukes til styring, men ski kunne også monteres. En snøscooter er noe tilsvarende, men mindre.

"Russo-Balt"C24-30" i Tsar Nicholas II' garasje med Kegresse-belter av Adolphe Kegresse's konstruksjon. Det er muligens Adolphe Kégresse som sitter på høyre side av bildet

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Kégresse fremdrift- og fjærsystem omfatter en styrbar boggi som er festet til bilen. Beltene, et på hver side, går over et stort drivhjul i den ene enden (forrest), et stort løpehjul i den andre (bak) og flere små løpehjul i mellom som det forsterkede, fleksible belte går over. Beltet er utstyrt med metall eller gummiknaster for bedre bakkegrep.

Bruk i Russland[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra et system oppfunnet av Adolphe Kégresse (1879 - 1943) som konstruerte det mens hans arbeidet for Tsar Nikolaj II av Russland mellom 1906 og 1916. Han brukte det på flere biler i Tsarens garasje inkludert Rolls-Royce-biler og Packard lastebiler. Den russiske hæren ble også utstyrt med systemet på en rekke av deres Austin pansrede biler.

Videre utvikling i Frankrike[rediger | rediger kilde]

Etter den russiske Revolusjonen vendte Adolphe Kégresse tilbake til sitt hjemland, Frankrike, hvor systemet ble brukt på Citroën-biler mellom 1921 og 1937 for off-road og militære kjøretøy. En rekke ekspedisjoner til ubebygde deler av Asia, Amerika og Afrika, som ble foretatt av Citroën, viste dens egenskaper i allslags terreng

Galleri[rediger | rediger kilde]

.

Bruk i Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Er 20 tinn pansret personellkjøretøy kalt "Burford-Kegress" ble bygget av de britiske firmaet Burford og produsert på deres fire-akslede lastebiler De ble var med bakakselen over Kegresse, og produsert på lisens fra det franske selskapet Citroën. Prototypen bygget i1926 bestod testene, resultatene ble positivt mottatt av de militære, og Burford fikk bestilling på et mindre antall.

Til tross for suksessen av testen, ble det oppdaget at Kegresse hadde en ekstremt lav slitasjemotstand, og brøt ofte sammen. Som et resultat, i 1929, bare tre senere ble kjøretøyene tatt ut av tjeneste og senere kondemnert.

Bruk i Polen[rediger | rediger kilde]

Citroën-Kegresse kjøretøy ble brukt av det polske motoriserte artilleri i løpet av 1930-tallet.[1]

Bruk i Belgia[rediger | rediger kilde]

Den FN-Kégresse 3T var en halv-spor kjøretøy som brukes av den Belgiske forsvaret som artilleri traktor mellom 1934-1940. 130 FN Kégresse 3T-tallet ble bygget, med noen 100 faktisk er i bruk med det Belgiske forsvaret på 10. mai 1940, starten av kampen i Belgia.

Bruk i USA[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1920-tallet kjøpe den amerikanske hæren flere Citroën-Kégresse kjøretøy for evaluering etterfulgt av en lisens for å produsere dem. Dette resulterte i bygging av en prototype i 1939. USA bygde tilslutt mer enn 41 000 kjøretøy i over 70 versjoner mellom 1940 og 1944.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Derela, Michał (2001).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]