Lolita (mote)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En shirololi og en kurololi

Lolita er en motestil og subkultur som oppstod i Japan. De fleste mener at det som definerer stilen er barnlig uskyldighet og gammeldags eleganse. Lolita er åpenbart inspirert av stiler fra den victorianske perioden, og rokokkotiden, men man vil også finne innflytelse ifra den edwardianske perioden, og til og med noen amerikanske klesstiler ifra 40-50-tallet.

Kjennetegnene til lolita er ofte bjelle-formede skjørt som alltid skal nå minst ned til knærne (unntak er substiler som punk lolita), underskjørt, mamelukker, knestrømper, bluse, hodepynt, blonder og platåsko (selv om flate sko også er akseptert). De har også ofte en liten paraply/parasoll.

Mange forbinder ordet med Vladimir Nabokovs kjente roman Lolita eller som en slangterm for seksuelt provokative unge piker, men det er ingen forbindelser mellom noen av delene, og mange japanske lolitaer visste ikke om forbindelsen til Nabokov før boken ble anbefalt i magasinet Gothic & Lolita Bible. Antagelig er den eneste forbindelsen mellom Nabokovs bok og lolita-stilen en forkjærlighet for barnlig uskyldighet og skjønnhet ved denne.

Lolita started rundt midten 70-årene, men ble ikke populær før på 90-tallet, da moten ble tatt opp av visual kei-band.

Subkultur[rediger | rediger kilde]

Selv om det ulike oppfatninger av lolita, er det mange som ser på stilen som mer en livsstil enn utelukkende bare en klesstil. De følger en spesiell type etikette, ofte basert på klassiske kvinneidealer, men alltid med fokus på det uskyldige og barnlige ved stilen. Det legges ofte vekt på at en lolita skal være snill, uskyldig, veloppdragen og høflig, og det er på dette planet mange likhetstrekk mellom lolita-livsstilen og dagens oppfatning av barns kår i Victoria-tiden. De som følger livsstilen tar del i «lolita-aktiviteter», som f.eks te-selskaper og lignende. Det viser seg ofte at personer som kler seg i lolita-stil, og som følger livsstilen, kan oppfatte den moderne verden som tung og vanskelig, og derfor «rømmer» inn i lolita-verdenens idoliserte uskyldighet og barnlighet.

De fleste lolitaer er i 14 – 20-årsalderen, selv om det også finnes mange eldre deltakere. For mer voksne lolitaer eksisterer det subkategorier som Madame og Aristocrat (for menn), som er litt mer voksne og modne versjoner av lolita-stilen, hvor man henter inspirasjon fra de samme periodene som vanlig lolita, men fra mer voksne versjoner. For eksempel er Madame-stilen mye inspirert av kvinne-mote fra Victoria-tiden.

Subkategorier[rediger | rediger kilde]

Selve begrepet 'Lolita' er en sekkebetegnelse for mange subkategorier. Noen av disse er:

«Gothic Lolita»

Utdypende artikkel: Gothic Lolita

Gothic Lolita, ofte forkortet til goth-loli, er en blanding av goth- og lolita-stil. Her brukes det for det meste mørke farger, som svart, mørke blåfarger og lilla. Hvitt brukes ofte som kontrastfarge, i blonder eller lignende detaljer. Det brukes også mange elementer fra den vestlige goth-stilen, som krusifikser og flaggermus. I motsetning til de andre lolita-sjangrene, brukes det relativt mørk sminke i goth-loli, med rød leppestift og kraftig markerte øyne som vanlige stiltrekk. Likevel er den ikke på noen måte like utpreget som i den vestlige gothen.

I goth-loli er det spesielt én visual-kei-artist som har vært ansvarlig for populariseringen av stilen: Mana. Han anses for å være en av de sentrale drivkreftene bak stilen, selv om han ikke regnes for å være grunnleggeren. Et av de mest populære goth-loli-merkene, Moi-même-Moitié, er grunnlagt av Mana. EGL, eller Elegant Gothic Lolita, som det står for, er en del av Manas klesmerke Moi-même-Moitié, men blir ofte av vestlige tilhengere feilaktig tatt for å være en egen sjanger innen lolita, eller en betegnelse for hele stilen.

Andre kjente klesmerker er Atelier BOZ og metamorphose temps de fille (sistnevnte har også en del sweet lolita).

«Sweet Lolita eller «Amaloli»

Denne lolita-sjangeren er veldig inspirert av rokokko, samt viktoriansk og edvarisk stil. Her er kanskje fokuset på det uskyldige, barnlige og yndige ved lolita-stilen sterkest, og påvirker klesstilen deretter. Klærne er preget av lyse farger og pastellfarger, detaljer som rynkekapper og sløyfer, og barnlige motiver, som søtsaker, prinsesser, dyr og klassiske eventyr. Populære tilbehør er sløyfer og hårornamenter, disse spesielt inspirert av viktoriansk barnemote.

Momoko i filmen Shimotsuma Monotagari (dubbet til Kamikaze Girls) kler seg i amaloli.

Kjente klesmerker er f.eks. Metamorphose temps de fille (har også en del gothic lolita), Angelic Pretty og Baby, the Stars Shine Bright

«Kurololi» og «Shirololi»

Kurololi betyr ganske enkelt «sort lolita», mens shirololi betyr «hvit lolita». Disse refererer bare til fargeskjemaer innen lolita, hvor den ene eller den andre fargen brukes utelukkende, og kan være uavhengig av stil.

«Classic Lolita»

Classic lolita anses for å være den litt mer moden versjonen av lolita, med influenser fra barokken, rokokkoen og klassisismen. Denne modenheten kommer til uttrykk gjennom et mer dempet fargevalg, ofte med fokus på mørkere toner, noe lengre skjørtekanter og en bortgang fra andre lolita-sjangres barnlige mønstre og motiver. Classic lolita kan sees som en mellomting mellom goth-loli og sweet lolita; den er ikke like mørk som goth-loli, men er ikke like yndig som sweet lolita. Tilbehør og sko er også mer praktiske og funksjonelle enn i andre lolita-sjangre. Det er på dette tidspunktet viktig å skille mellom classic lolita og Aristocrat/Madame-stilen. Classic lolita holder seg til den grunnleggende lolita-formen, med knelange klokke-skjørt, mens Madame-stilen fungerer som en voksen av lolitaen, med empire-midjer, lange skjørt og har gått bort fra det «søte» og barnlige ved lolita-stilen. Stilen viser også større influenser fra viktoriansk kvinnemote. Aristocrat-stilen er det mannlige alternativet til Madame-stilen, en voksen utgave av Ōji-stilen,med dresser, cravater og flosshatter. Det er mange som mener at Aristocrat/Madame ikke er en del av Lolita, fordi den ikke holder på de grunnleggende formene i lolita-stilen, men den trekkes likevel som regel inn når det er prat om lolita, siden de to forskjellige stilene deler en forkjærlighet for gammeldags eleganse.

Kjente klesmerker er f.eks. Victorian Maiden, Innocent World og Mary Magdalene

«Punk Lolita» eller «Pankuloli»

Dette er lolita med innflytelse fra punk-mote og punk-kultur. Dette involverer elementer som asymmetriske kutt, tartan-mønstre, nagler og andre punk-elementer, kombinert med lolitas grunnleggende stiltrekk. Mange punk lolita-designere henter inspirasjon fra klassisk punk-kultur, som det kjente Camden Town market i London, og fra ikoner som Vivenne Westwood.

Noen kjente klesmerker er A+Lidel, Putumayo, h. NAOTO og Na+H.

«Wa Lolita» og «Qi Lolita»

Wa-lolita kombinerer lolita med japansk klestradisjon, f.eks ved å kombinere elementer fra kimonoen med lolita-elementer. Ofte ligger de japanske innflyelsene i valg av stoff, hvor tykke, detaljert broderte silkestoffer er populære, tradisjonelt inspirert fottøy, snitt og bruk av Obi. Qi-loli er på samme vis som wa-loli, en kombinasjon av lolita og kinesisk klestradisjon (f.eks bruk av qipao).

«Ōji» – guttenes lolita

Ōji, eller Ōji-sama, betyr «prins» og regnes for å være det mannlige alternativet til lolita, selv om den brukes av begge kjønn. Stilen henter inspirasjon fra Victoria-tidens guttepåkledning og inkluderer bruk av maskuline bluser og skjorter, knickers og lignende kortbukser, knestrømper og hodeplagg som flosshatter og avisguttluer. Typiske farger er svart, hvitt, blå og burgunder, selv om det finnes mer feminine varianter med bredere fargevalg. Eksempler på denne stilen kan vi finne i Baby, The Stars Shine Brights linje Alice and the Pirates.

I Japan er denne stilen som regel referert til som Ōji, men det er også vanlig å høre den omtalt som «kodona lolita» i vestlige land.

«Casual Lolita»

Casual lolita er strengt tatt ikke en egen stil, men heller noe en lolita vil bruke på de dagene hvor hun føler seg litt lat, eller til mer praktisk arbeid – en «avslappet lolita». Vanlige plagg er hettegensere med søte mønstre eller logoer til lolita-klesmerker, skjørt uten underskjørt og støvletter.

Lolita er et løst begrep, og utover de grunnleggende rammene er det stor frihet til å kombinere stilen med andre stiler. Derfor finnes det mange andre subkategorier utenfor de nevnt her, f.eks Sailor Lolita, inspirert av gammeldagse seileruniformer, Hime-loli, prinsesse-lolita med røtter i europeisk aristokratisk stil, og Guro-loli, som bruker elementer som falskt blod, sminke, øyelapper og bandasjer for å skape illusjon av skade.[noter 1]

Lolita-kultur[rediger | rediger kilde]

I Japan regnes Lolita fortsatt for å være en subkultur, men likevel masseproduseres stilen, og den er svært synlig i storbygater, på tv, i manga og i pc-spill. Utenfor Japan er stilen fremdeles relativt ukjent, men har likevel begynt å spre seg til andre land, og har blitt plukket opp i takt med den økende interessen for japansk kunst og kultur. Den kan ofte sees, sammen med cosplay og andre japanske kulturfenomener, på konserter og anime-konvensjoner i Europa og Nord-Amerika. Likevel må ikke stilen forveksles med cosplay – cosplay-lolita er til lolita det skolepike-kostymer er til virkelige skoleuniformer. Spredningen til den vestlige verden har nesten utelukkende foregått gjennom mediene, og da spesielt internett. Kommersiell produksjon av stilen eksisterer ennå ikke utenfor Japan, men flere av de store klesmerkene har utvidet nettsalget sitt, og dedikerte fans fyller i de resterende hullene. Lolita-magasiner og mønstre er vidt tilgjengelig på nettet og gjennom forlag som også publiserer anime og manga. Mange vestlige lolitaer velger å sy sine egne klær, og noen velger også å selge dem videre for å veie opp for mangelen på genuine japanske varer. Ulikt flere vestlige klesstiler, setter Lolita høye krav til dem som ikler seg den. Klær med høy kvalitet favoriseres over billigere stoffer og cosplay-aktige antrekk og designer. Mange vestlige tilhengere opplever derfor å måtte bruke mye penger på klærne, om de skulle velge å kjøpe dem fra japanske kjeder, på grunn av kvalitetsfokuset.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For flere underkategorier, se Lolita Handbooks stil Guide.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]