Hopp til innhold

Visual kei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Visual kei (ヴィジュアル系, lit. «visuell stil») er et begrep oftest brukt om japansk rockemusikk, når man refererer til de bandene som har valgt å fokusere mest på kostymer og utseende. I Japan er nesten alle visual kei-fans tenåringsjenter, og derfor kan bandene bli tolket som en slags japansk versjon av boyband. Visual kei-band har likevel et mye «hardere» og rockete lydbilde enn boyband. Visual kei-band organiserer som regel også seg selv og får en manager og platekontrakt om de slår igjennom, mens boyband blir satt sammen av plateselskaper. I andre land er de få tilhengerne av japansk visual kei ganske jevnt fordelt på menn og kvinner, oftest ungdommer og unge voksne. En viktig forskjell mellom visual kei og boyband, er at boyband vanligvis er «fabrikkert» av en ekstern musikkprodusent og støttes med reklame, mens det er mange indie, visual kei-band som ikke blir promotert med mindre de først blir populære og kommer seg inn på et stort plateselskap. Ellers pleier ikke boyband å komponere sine egne sanger, mens de aller fleste visual kei-band gjør det.

Medlemmer i visual kei-band har ofte på seg masse sminke, styler håret sitt i de utroligste fasonger med intense farger, og spesielle kostymer. Lolita er også ganske populært blant visual kei-bandene. I det siste har noen band returnert til den mer fargerike og «mystiske» stilen som var populær for 5-6 år siden, med inspirasjon fra rollespill og anime. Selv om kostymene kan virke feminine, består visual kei-band nesten alltid bare av menn, men det finnes unntak, som f.eks Danger Gang, Zwei og exist+trace, som alle består av kvinner. Fans som liker bandets stil syr seg ofte lignende kostymer som de bruker til cosplay, spesielt på konserter.

Visual kei er et begrep brukt om den visuelle stilen, derfor er den en sjanger for band, men ikke en musikksjanger. Bandene spiller ofte JRock (eks. Malice Mizer, Luna Sea, Dir en grey), og vokal-basert pop eller myk rock (eks. Glay, L'Arc~en~Ciel, Gackt). Det finnes band som spiller heavy metal, industrial, synth pop, punk og mange andre sjangre. En annen mulighet er genreblanding, for eksempel har Psycho le Cému spilt de fleste av disse genrene, samt en countrylåt, i tillegg til å ha alter ego-bandet Bad Boys, Be Ambitious som spilte hardere musikk.

Mange fra Vesten blander visual kei-band med Goth-band på grunn av sminken og klærne, men de fleste japanske gothere ser ikke på visual kei som goth. Det er veldig få bånd mellom visual kei-fans og gothere, annet enn at visual kei klesstilen er smått inspirert av goth.

Visual kei-bølgen sies å ha blitt startet «nesten helt alene» av X Japan, men å ha sin egen visuelle stil var allerede en økende trend blant indie-band før X fikk gitt ut musikk på et stort plateselskap. Likevel var det X JAPAN som gjorde visual kei populært og ga kulturen økende interesse. Band på det tidlige 90-tallet, som Die in Cries, Luna Sea, Zi:Kill, og By-Sexual løftet, sammen med tidligere band som Buck-Tick og X JAPAN, visual kei som en del av populærkulturen.

Det finnes en del visual kei subkategorier. Oshare kei, Angura kei, Eroguro nansensu er noen av dem.

Visual kei som en subkultur og klesstil

[rediger | rediger kilde]

Visual kei er ikke bare et begrep om noen spesifikke japanske band, men også en klesstil og subkultur i seg selv. Det er en blanding av forskjellige vestlige subkulturer, for det meste glam, punk og goth.

Visual kei er som oftest mørk når det gjelder klærne, men det finnes også oshare kei, som er da det motsatte.

Noen visual kei-artister/-band

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata