Lokkrustsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lokkrustsopp
Nomenklatur
Pucciniastrum areolatum
(Fr.) G. Otth., 1883
Synonymi
Thekopsora areolata
Populærnavn
lokkrustsopp
Hører til
sopper,
Opisthokonta,
eukaryoter
Økologi
Habitat: gran, hegg og kirsebær
Utbredelse: hele verden

Lokkrustsopp (Pucciniastrum areolatum) er en sopp som er vertvekslende mellom gran og hegg, og har en livssyklus på 2 til 3 år. På gran er det mest konglene som angripes og en sjelden gang de unge skuddene. På hegg er det de unge bladene som smittes. Smittet hegg vil alltid smitte gran. Soppen er utbredt over hele landet der gran og hegg forekommer sammen.

Smittet gran[rediger | rediger kilde]

Hunblomstene smittes under blomstringen. Utpå sommeren dannes det skålrust på kongleskjellene. Neste vår eller ennå ett år senere åpner konglene seg, slik at skålrustsporene blir frie. De åpner seg ofte ved at det faller av et lokk, derav navnet lokkrust. Skålrustsporene kan smitte unge heggeblad. Angrepne kongler tørker ut, og kongleskjellene spriker sterkt. Det blir ikke spiredyktige frø i konglene, og angrepne kongler kan bli hengende på treet i flere år.

Smittet hegg[rediger | rediger kilde]

På undersiden av bladene kommer det frem lyst fiolettaktige flekker med sommersporehoper. Om høsten kommer det på oversiden av bladene frem mørkt fiolette, litt oppbøyede flekker. I disse dannes vintersporene. Neste vår spirer vintersporene på de gamle heggebladene på bakken, og stilksporer smitter tilbake til granblomster.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Enkleste behandling mot skaden på gran er å fjerne heggen.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]