Hopp til innhold

Loftleiðir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Boeing Douglas DC-8-63CF fra Loftleiðir fotografert i 1978

Loftleiðir var et privat islandsk flyselskap grunnlagt den 10. mars 1944 av tre unge islandske flyvere som etter hjemkomst fra flyverutdannelse i Canada stiftet selskapet. Første årene opererte selskapet utelukkende på innenlandsnettet fra Reykjavík lufthavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 17. juni 1947, på Islands nasjonaldag, startet Loftleiðir sin første internasjonale rute mellom Reykjavík og København. Flyet som ble brukt var en Douglas DC-4, Islands første virkelige fly egnet for utenrikstrafikk. I 1948 fikk Loftleiðir tillatelse til å fly til USA, og den 26. august 1948 landet Loftleiðir's Skymaster Idlewild Airport (nå kjent som JFK) med 46 passasjerer i den første kommersielle flygning mellom Island og USA. Fire år senere, i 1952, startet Loftleiðir regulær ruteflygning mellom New York og Europa via Island.

På 1950-tallet var restriksjonene innen den internasjonale flytrafikken langt større enn i dag. De fleste selskaper hadde stort sett bare tillatelse til å transportere passasjerer og gods til og fra eget land gjennom bilaterale avtaler, noe som var regulert gjennom Luftens friheter. Men Loftleiðir utnyttet det som lå i det som den gang ble kalt Luftens fem friheter (den 3. og 4. frihet); muligheten til å transportere passasjerer mellom Europa og USA ved å fly disse til Island og fra Island. Det var ikke nødvendig, rent fysisk, å dele reisen i to, bare å utstyre passasjerene med to billetter.

I løpet av 1960- og 1970-årene innførte Loftleiðir lavprisbilletter over Nord-Atlanteren med Luxembourg som utgangspunkt, via de nordiske landene og Island. Tilbudet om lavprisbilletter ble meget populært og selskapet tiltrakk seg mange passasjerer, men selskapet ble motarbeidet av IATA på grunn av dette. Etter hvert som selskapet fikk økonomiske problemer og konkurransen med Islands nasjonale selskap Flugfélag Íslands ble merkbar, samtidig med et økende press fra den islandske regjering om sammenslutning, gikk de to selskaper i 1973 sammen og dannet Icelandair.

Navnet Flugfélag Íslands ble vakt til live igjen i 1997 gjennom en sammenslutning av Icelandair og Flugfélag Norðurlands og fra 2003 opererer Loftleiðir Icelandic igjen som et charterselskap og med utleie av fly.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]