Lo (Ringerike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lo (gnr. 132) (av angelsaksisk léah via norrønt , som betyr engmark, engslette eller lysning) er en gammel urgård som ligger i Haugsbyd i Ringerike kommune, i skråningen opp mot Harehaugen like nord for Haug kirke og mellom Knæstang og Sætrang. Gården ble trolig ryddet i århundrene før år 0.

Ved Haug kirke ligger flere større gravhauger som kan ha sammenheng med Lo eller Haug, som åpenbart er de eldste og mest betydningsfulle gårdene nærmest kirken, som dessuten er oppkalt etter sistnevnte gård og bygget på dennes grunn. Gravhaugene ligger imidlertid i dag på gården Løkens grunn, som i moderne tid er også den største av gårdene i bygda. Lo har neppe vært like betydningsfull som Sætrang, som har en mer strategisk og sentral beliggenhet i bygda. Gravhaugene tyder imidlertid på at enten Lo eller Haug kan ha vært et høvdingsete.

Lo er delt flere ganger og nevnes i skriftlige kilder første gang som Loo i Norske Regnskaber og Jordebøger fra det 16de Aarhundrede (NRJ. IV 147, 1528),[1] da som to gårder.[2] Om man legger gjengjerden til grunn var den ene fullgård og den andre halvgård. I 1657 nevnes tre gårder og like mange oppsittere, likeledes nevnes det tre gårder i 1723, men da er det fire oppsittere (hvorav to på den ene gården).[1]

Store deler gårdene er i dag utlagt til boligformål. På 2000-tallet ble det gjort arkeologiske undersøkelser nord for Harehaugveien, men tanke på ytterligere boliger i området rundt dagens Lo-gårder. Så langt kjent ble det bare funnet beskjedne bevis for bosetting der.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b O. Rygh (1909) Norske Gaardnavne (b.5, s.47).
  2. ^ Henrik Jørgen Huitfeldt-Kaas, Arne Odd Johnsen (1906). «Norske Regnskaber og Jordebøger fra det 16de Aarhundrede». Volum 4. Kjeldeskriftfondet, Oslo. Besøkt 21. mai 2017.