Livrustkammaren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 59°19′35,43″N 18°4′22,46″Ø

Livrustkammaren
Stockholm kommune
Livrustkammaren 2011a.jpg
Livrustkammarens hovedinngang 2011
StedGamla stan
Etablert1628
MuseumstypeKulturhistorisk museum, militærmuseum

Det kultur- og militærhistoriske kongemuseet Livrustkammaren («Livrustkammeret») ligger i kjelleren under Stockholms slottStadsholmen i Gamla stan. Inngangen er ved Slottsbacken midt i bildet.

Livrustkammaren («Livrustkammeret») er et kultur- og militærhistorisk museum i kjelleren under Stockholms slott i Stockholm. Museet er del av Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.

Grunnlaget for det som i dag utgjør museet, ble lagt da den svenske kongen Gustav II Adolf i 1628 ga ordre om at klærne fra felttoget hans i Polen skulle bevares uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse («i rustkammeret til evig erindring»).[1] 2003 feiret museet 375-årsjubileum. Det kaller seg Sveriges eldste museum.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Livrustkammaren forsøker å bevare og formidle Sveriges kongelige historie gjennom en stor samling av gjenstander fra kongehusene fra Gustav Vasa og til i dag. Museet har blant annet en enestående samling kongelige drakter fra 1600- og 1700-tallet, både høytidelige antrekk, militærutstyr og hverdagsgjenstander.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historik». Livrustkammaren. Besøkt 1. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]