Hopp til innhold

Little Norway (Wisconsin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Little Norway er en turistattraksjon og et friluftsmuseum som omfatter et norsk bondesamfunn i Blue Mounds, Wisconsin. Little Norway består av en fullt restaurert bondegård fra midten av 1800-tallet og en stavkirke. Little Norway stod oppført i det amerikanske register over historiske steder‚ National Register of Historic Places.

Norway Building, kirke i dragestil bygget på Orkanger for Chicagos Colombian Exposition

Little Norway oppstod da Osten Olson Haugen, en innvandrer fra Telemark slo seg ned på en 40 acres farm på 1850-tallet. Haugen bygget hovedhuset og flere andre bygninger fra tømmer som han hugget på farmen. Haugens familie dyrket på stedet frem til 1920.

Tidlig på 1930-tallet kom en forretningsmann fra Chicago, Isak Dahle som etter en tur til «Gamlelandet» var blitt inspirert av den gamle norske byggeskikken og sine barndomsminner fra Wisconsin. Han ble så betatt av stedet at han kjøpte farmen og gav den navnet Little Norway

Omviser i Little Norway. Antrekket er inspirert av folkedrakter hos tyske og sveitsiske innvandrere i området.[1]

Den mest kjente attraksjon i Little Norway var Norway Building som var den norske paviljongen på Chicagos 1893 World's Columbian Exposition. Bygget er en kopi av en stavkirke fra 1200-tallet, tegnet av arkitekten Waldemar Hansteen.[2] Den ble bygget ved Strandheim Brug på Orkanger, demontert og fraktet til Chicago.[3] Etter at utstillingen var over ble bygningen flyttet, først til Lake Geneva, Wisconsin (hvor også Osebergskipet fra utstillingen ble flyttet). Den ble kjøpt av Isak Dahle i 1935 og flyttet hit.

Tilbake til Norge

[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble kirken kjøpt tilbake. Den ble demontert og skal gjenreises i Orkanger hvor den ble bygget.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Norwegian folk art: the migration of a tradition. Oslo: And the Norwegian Folk Museum. 1995. ISBN 0789201968. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2009. Besøkt 2. desember 2010. 
  3. ^ Bigler & Mudrey, s. 13

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Bigler, Brian J og Lynn Martinson Mudrey (1992): The Norway Building of the 1893 Chicago World's Fair : a building's journey from Norway to America : an architectural legacy

Little Norway, 1992 Les i fulltekst på nett

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]