Lita Greve Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lita Greve Jensen
Lita-Greve-Jensen-HH.jpg
Født28. juni 1937 (85 år)
Død23. jan. 2023[1]Rediger på Wikidata (85 år)
Beskjeftigelse EntomologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Lita Greve Jensen (tidligere Lita Greve) (født 28. juni 1937, død 23. januar 2023) var en norsk entomolog. Hun arbeidet med faunistikk og zoogeografi, og bidro særlig til økt kunnskap om de norske gruppene nettvinger, mudderfluer, kamelhalsfluer og de mer laverestående fluer.

Lita Greve Jensen studerte zoologi ved Universitetet i Bergen og tok leverte sin hovedfagsoppgave i 1961. Hun ble i 1962 ansatt som vitenskapelig assistent ved Zoologisk museum i Bergen. Hun ble amanuensis i 1966 og førsteamanuensis i 1976. Da Astrid Løken sluttet i 1979, overtok Greve ansvaret for de entomologiske samlingene ved Zoologisk museum i Bergen. Hun underviste ved Universitetet i Bergen, og holdt flere feltkurs for studentene.

Tidlig arbeidet hun med krepsdyr i ordenen Tanaidacea og reker (Decapoda, Natantia). Senere fikk hun mer interesse for studiet av insekter. Først forsket hun på de (dengang) delvis dårlig undersøkte gruppene mudderfluer (Megaloptera) og nettvinger (Plannipennia). Senere konsentrerte hun seg om de mer laverestående gruppene av fluer. I 2002 publiserte hun en oversikt over de norske kamelhalsfluene.

Hun har særlig bidratt til en økt kunnskap om insektfaunaen, særlig fra Vestlandet, men også i høyfjellet.

Lita Greve var medlem i Norsk entomologisk forening og hadde mange tillitsverv i foreningen i årenes løp. Hun var aktiv i Entomologisk klubb i Bergen. Hun var kjent for å være positivt innstilt og hjelpsom overfor amatørentomologer som henvendte seg til henne. Det ble sagt om henne at «(…) hun er en miljøskaper i sitt fag.»[2]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Lita Greve Jensen skrev vitenskapelige artikler for en rekke fagtidsskrift, særlig Norsk Entomologisk Tidsskrift. Hun skrev også en rekke kortere artikler i et mer populært språk om sitt fagområde i Insekt-Nytt; ofte var dette artikler med utgangspunkt i mer faglige artikler hun hadde skrevet i tyngre vitenskapelige tidsskrift.

Lita Greve Jensen var forfatter av flere av tabellene som inngår i Norske Insekttabeller. Hun var en aktiv skribent i serien Fauna fra Hardangervidda, som tok for seg insekter og andre laverestående dyregruppe i høyfjellet. I perioder var hun medredaktør sammen med Trond Andersen i serien Insecta norvegiae. Hun var også medlem i fondstyret i flere år, og medlem i redaksjonskomiteen til Norwegian Journal of Entomology.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Våre Minnesider, revheimgravferdshjelp.vareminnesider.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sømme, L. 2004. Side 257.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]