Lita Greve Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lita Greve Jensen
Lita-Greve-Jensen-HH.jpg
Født28. juni 1937 (83 år)
Beskjeftigelse EntomologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Lita Greve Jensen (tidligere Lita Greve) (født 28. juni 1937) er en norsk entomolog. Hun har arbeidet med faunistikk og zoogeografi. Særlig har hun bidratt til økt kunnskap om de norske gruppene nettvinger, mudderfluer, kamelhalsfluer og de mer laverestående fluer.

Lita Greve Jensen studerte zoologi ved Universitetet i Bergen og tok sin hovedfagsoppgave i 1961. Hun ble i 1962 ansatt som vitenskapelig assistent ved Zoologisk museum i Bergen. Hun ble amanuensis i 1966 og førsteamanuensis i 1976. Da Astrid Løken sluttet i 1979 overtok hun ansvaret for de entomologiske samlingene ved Zoologisk museum i Bergen. Hun har undervist ved Universitetet i Bergen og hatt flere feltkurs for studentene.

Tidlig arbeidet hun med krepsdyr i ordenen Tanaidacea og reker (Decapoda, Natantia). Senere fikk hun mer interesse for studiet av insekter. Først de (dengang) delvis dårlig undersøkte gruppene mudderfluer (Megaloptera) og nettvinger (Plannipennia). Senere de mer laverestående gruppene av fluer. En oversikt over de norske kamelhalsfluene kom i 2002.

Hun har særlig bidratt til en økt kunnskap om insektfaunaen, særlig fra Vestlandet, men også i høyfjellet.

Lita Greve er medlem i Norsk entomologisk forening og har hatt mange tillittsverv i foreningen. Hun var aktiv i Entomologisk klubb i Bergen. Hun har alltid vært positivt innstilt og hjelpsom overfor amatørentomologer som har henvendt seg til henne. Det er sagt om henne at … hun er en miljøskaper i sitt fag.[1]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Lita Greve Jensen har som fagperson skrevet vitenskapelige publikasjoner i en rekke fagtidsskrift, særlig i Norsk Entomologisk Tidsskrift. Hun har også skrevet en rekke kortere artikler i et mer populært språk om sitt fagområde i Insekt-Nytt, ofte var dette artikler med utgangspunkt i mer faglige artikler hun hadde skrevet i tyngre vitenskapelige tidsskrift.

Lita Greve Jensen har skrevet flere av de Norske Insekttabellene. Hun har vært aktiv skribent i serien Fauna fra Hardangervidda som tok for seg insekter og andre laverestående dyregruppe i høyfjellet. I perioder var hun medredaktør sammen med Trond Andersen i serien Insecta norvegiae. Hun har også vært medlem i fondstyret og medlem i redaksjonskomiteen til Norwegian Journal of Entomology.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sømme, L. 2004. Side 257.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]