Liste over kulturminner i Gran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Gran er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Gran. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
45002 Bilden Steinsettingen på Bilden
Bilden
Steinsetting Jernalder 60°26′27″N 10°28′27″Ø Gran
86322 Klokkerlåven på Tingelstad Klokkerlåven på Tingelstad
Klokkerlåven på Tingelstad
Annen bygningslokalitet Middelalder 60°23′39″N 10°29′11″Ø Gran
157426 Kølbu, Røykenvika
Kølbu, Røykenvika
Annen bygningslokalitet 1800-tallet 60°25′51″N 10°28′07″Ø Gran
157427 Pakkbu, Røykenvika Røykenvik stasjon
Pakkbu, Røykenvika
Annen bygningslokalitet 1800-tallet 60°25′50″N 10°28′08″Ø Gran
157444 Pakkhus og brygge, Ærskjella Annen bygningslokalitet 1800-tallet, tredje kvartal 60°31′01″N 10°18′03″Ø Gran
157446 Brygge nedenfor Voll, Bjoneroa Annen bygningslokalitet 1900-tallet, første kvartal 60°31′08″N 10°17′42″Ø Gran
157447 Tangen ferjeleie Randsfjordferga, Fylkesvei 59
Tangen ferjeleie
Annen bygningslokalitet 1900-tallet 60°30′45″N 10°20′13″Ø Gran
157455 Dvergsten Sag og Mølle Annen bygningslokalitet 1700-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
60°24′34″N 10°31′29″Ø Gran
157500 Prestkvern Farveri Annen bygningslokalitet 1800-tallet, tredje kvartal 60°24′18″N 10°32′01″Ø Gran
157507 Hoffsbro fargeri og garveri Annen bygningslokalitet 1800-tallet
1800-tallet, tredje kvartal
60°21′47″N 10°34′04″Ø Gran
157549 Hval mølle, sagbruk og frørenseri Annen bygningslokalitet 1800-tallet 60°20′11″N 10°34′47″Ø Gran
157424 Nes Brenneri, Røykenvika
Nes Brenneri, Røykenvika
Annen tekn-ind. lokalitet 1800-tallet, tredje kvartal 60°25′56″N 10°27′59″Ø Gran
157432 Shoddyfabrikk, Røykenvika Annen tekn-ind. lokalitet 1900-tallet 60°25′44″N 10°28′31″Ø Gran
157449 Berven garveri
Berven garveri
Annen tekn-ind. lokalitet 1800-tallet 60°25′21″N 10°30′08″Ø Gran
157450 Garveri, Brandbu
Garveri, Brandbu
Annen tekn-ind. lokalitet 1800-tallet 60°25′20″N 10°30′07″Ø Gran
33285 Haug nordre Bautasteinslokalitet Uviss tid 60°22′42″N 10°25′42″Ø Gran
3824 Øverenga Øverenga Bergkunst Bronsealder 60°22′29″N 10°32′42″Ø Gran
3896 Helmen Helmen Bergkunst Bronsealder 60°21′35″N 10°30′33″Ø Gran
22975 Håndslagssteinen på Røysum Håndslagssteinen på Røysum Bergkunst Bronsealder 60°23′37″N 10°31′39″Ø Gran
23029 Gran prestegård Gran prestegård
Gran prestegård
Bergkunst Bronsealder 60°22′06″N 10°31′48″Ø Gran
42875 Håndslagssteinen på Røysum (Opprinnelig plassering) Håndslagssteinen på Røysum (Opprinnelig plassering) Bergkunst Bronsealder 60°23′38″N 10°31′40″Ø Gran
52653 Rossum Rossum Bergkunst Bronsealder 60°26′07″N 10°28′48″Ø Gran
71207 Helmen Helmen Bergkunst Bronsealder 60°21′34″N 10°30′34″Ø Gran
72473 Arken Arken Bergkunst Bronsealder 60°22′24″N 10°32′17″Ø Gran
157504 Prestkverndammen, Vigga Dam/demningsanlegg 1800-tallet 60°24′18″N 10°32′06″Ø Gran
42893 Rundshaugen Rundshaugen Forsvarsanlegg Eldre jernalder 60°26′17″N 10°28′13″Ø Gran
42931 Sølvsberget Sølvsberget
Sølvsberget
Forsvarsanlegg Eldre jernalder 60°22′10″N 10°28′48″Ø Gran
80385 Bjoneberget Bjoneberget Forsvarsanlegg Jernalder 60°31′29″N 10°17′36″Ø Gran
22998 Grymyr Gårdsanlegg Førreformatorisk tid
Uviss tid
60°20′17″N 10°24′51″Ø Gran
86319 Gullen, gulden Gullen, gulden
Gullen, gulden
Gårdstun 1700-tallet, fjerde kvartal 60°21′04″N 10°36′20″Ø Gran
86320 Hvalby søndre, Hvaleby Hvalby søndre, Hvaleby Gårdstun 1600-tallet, fjerde kvartal 60°22′41″N 10°36′10″Ø Gran
86321 Kittelsrud nordre Kittelsrud nordre
Kittelsrud nordre
Gårdstun 1700-tallet 60°19′38″N 10°26′01″Ø Gran
86323 Sjo Sjo presteenkesete
Sjo
Gårdstun 1700-tallet, fjerde kvartal 60°22′08″N 10°31′48″Ø Gran
143961 Eidsalm Eidsalm Grøntområder 1800-tallet 60°26′31″N 10°28′52″Ø Gran
87670 Gran jernbanestasjon - gjøvikbanen Gran stasjon
Gran jernbanestasjon - gjøvikbanen
Jernbaneanlegg 1900-tallet 60°21′32″N 10°34′13″Ø Gran
157428 Bryggerhuset, Røykenvika Røykenvik stasjon
Bryggerhuset, Røykenvika
Jernbaneanlegg 1900-tallet 60°25′48″N 10°28′21″Ø Gran
157429 Lokstall, Røykenvika Røykenvik stasjon
Lokstall, Røykenvika
Jernbaneanlegg 1800-tallet, fjerde kvartal 60°25′42″N 10°28′30″Ø Gran
157431 Stasjonsbygning/hovedbygning, Røykenvik stasjon Røykenvik stasjon Jernbaneanlegg 1900-tallet 60°25′49″N 10°28′19″Ø Gran
13625 Horgen Horgen stavkirke Kirkested Middelalder 60°22′49″N 10°34′39″Ø Gran
13628 Bilden Bilden kirke Kirkested Middelalder 60°24′22″N 10°28′36″Ø Gran
33316 Grindaker Grinaker stavkirke
Grindaker
Kirkested Middelalder 60°24′08″N 10°29′04″Ø Gran
33338 Kjos Kjos kirke Kirkested Middelalder 60°27′34″N 10°28′56″Ø Gran
33354 Bjørge Bjørge stavkirke Kirkested Middelalder 60°19′55″N 10°33′52″Ø Gran
52623 Dvergsten Dvergsten kapell
Dvergsten
Kirkested Middelalder 60°24′17″N 10°31′00″Ø Gran
81474 Tingelstad gamle kirke Tingelstad gamle kirke
Tingelstad gamle kirke
Kirkested Middelalder
Tidlig middelalder
60°23′38″N 10°30′37″Ø Gran
84396 Søsterkirkene på Gran Søsterkirkene på Gran
Søsterkirkene på Gran
Kirkested Middelalder 60°22′00″N 10°31′47″Ø Gran
84439 Grymyr kirkested Grymyr kirke
Grymyr kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 60°20′26″N 10°24′15″Ø Gran
84970 Moen kirkested Moen kirke
Moen kirkested
Kirkested 1900-tallet, første kvartal 60°24′55″N 10°32′42″Ø Gran
85062 Sørum kirkested Sørum kirke
Sørum kirkested
Kirkested 1800-tallet, tredje kvartal 60°31′00″N 10°17′44″Ø Gran
85114 Nes kirkested Nes kirke
Nes kirkested
Kirkested Middelalder
1700-tallet, andre kvartal
60°25′52″N 10°27′16″Ø Gran
85624 Tingelstad nye kirke Tingelstad kirke
Tingelstad nye kirke
Kirkested 1800-tallet, tredje kvartal 60°23′42″N 10°29′09″Ø Gran
85955 Ål kirkested Ål kirke
Ål kirkested
Kirkested 1900-tallet, andre kvartal 60°21′30″N 10°35′08″Ø Gran
157443 Torverud Kraftverk Kraftverk 1900-tallet, første kvartal 60°25′14″N 10°23′04″Ø Gran
157433 Festningen Mølle, Vigga Mølle/kvernhus 1900-tallet 60°25′30″N 10°29′49″Ø Gran
157435 Tomte Mølle, Vigga Mølle/kvernhus 1800-tallet, fjerde kvartal 60°25′36″N 10°29′06″Ø Gran
157451 A/S Rosendal Mølle
A/S Rosendal Mølle
Mølle/kvernhus 1900-tallet, første kvartal 60°25′04″N 10°30′51″Ø Gran
157460 Svendsbakken Mølle Mølle/kvernhus 1800-tallet, første kvartal 60°24′31″N 10°31′44″Ø Gran
157464 Molstadkvern Mølle Mølle/kvernhus 1800-tallet, fjerde kvartal 60°24′27″N 10°31′54″Ø Gran
157476 Andfossen Mølle Mølle/kvernhus 1800-tallet 60°24′25″N 10°31′57″Ø Gran
157484 Sandbakken Mølle Mølle/kvernhus 1800-tallet 60°24′22″N 10°32′00″Ø Gran
157486 Gjefsen Brenneri Mølle/kvernhus 1800-tallet, tredje kvartal 60°24′20″N 10°32′03″Ø Gran
157494 Prestkvern Mølle Mølle/kvernhus 1800-tallet 60°24′19″N 10°32′04″Ø Gran
86318 Granavollen søndre Granavolden Gjæstgiveri
Granavollen søndre
Overnattings-/serveringssted 1600-tallet, tredje kvartal
1700-tallet, første kvartal
1800-tallet, andre kvartal
60°21′59″N 10°31′40″Ø Gran
86299 Brandbu prestegård Brandbu prestegård Prestegård Etterreformatorisk tid
1800-tallet
60°26′17″N 10°28′44″Ø Gran
86317 Steinhuset, Gran prestegård Steinhuset på Granavollen
Steinhuset, Gran prestegård
Prestegård Middelalder
1700-tallet, fjerde kvartal
60°22′06″N 10°31′26″Ø Gran
3895 Melbostad Steinbrudd Førreformatorisk tid 60°21′33″N 10°29′20″Ø Gran
3897 Gamme Steinbrudd Etterreformatorisk tid 60°21′13″N 10°29′21″Ø Gran
23037 Lyngstad Steinbrudd Førreformatorisk tid 60°21′09″N 10°32′16″Ø Gran
71129 Helgåker Tradisjonslokalitet Uviss tid 60°22′28″N 10°32′05″Ø Gran

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]