Liste over fartsgrenser etter land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et vanlig skilt for fartsgrense i USA. Målt i Miles per hour (ca 80 km/t)
Australia (60 km/t)
USA, et skilt med variable hastigheter (det opplyser om minste tillatte hastighet og høyeste tillatte hastighet)

Liste over fartsgrenser etter land viser øvre tillatte hastighet i km/t for veitrafikk.

Land Tettbebygd strøk Utenfor tettbebygd strøk Motorvei (bil) Motorvei (lastebil/vogntog)
Argentina 60 110 130 80
Australia 60 110/130 110 100
Belgia 50 90 120 90
Brasil 60 90 110 ?
Bulgaria 50 90 140[1] 80
Canada 50 80-110 100/110/120 100/110/120
Danmark 50 80 130 80
Estland 50 110 110 90
Finland 50 100 120 80
Frankrike 50 90 (80 i regnvær) 130 (110 i regnvær)
110 (100 i regnvær)
80
Hellas 50 90 120 80
India 50 110 130 60
Irland 50 100 120 80
Island 50 90 90 80
Israel 50 100 110 90
Italia 50 110 (90 i regnvær) 130 (110 i regnvær) 80
Japan 40 60 100 80[2]
Kina 60 80 120 100
Kroatia 50 110 130 80
Liechtenstein 50 80 (ingen motorvei) (ingen motorvei)
Litauen 50 90 130 90
Luxembourg 50 90 130 90
Malaysia 60 90 110 90
Mexico 70 110 110 ?
Nederland 50 80 100/130 80
New Zealand 50 100 100 90
Norge 50 80 110 80
Polen 60 90 140 80
Portugal 50 100 120 100
Romania 50 100 130 80
Russland 60 90 110 90
Serbia 60 100 120 100
Slovakia 60 130 130 80
Slovenia 50 100 130 80
Spania 50 100 120 80
Storbritannia 50 110 110 95
Sveits 50 100 120 80
Sverige 50 70-100 110/120[3] 80
Sør-Afrika 60 100 (enkelte strekn.: 120) 120 100
Tyrkia 50 90 120 90
Tyskland 50 100
(tung lastebil: 60,
lett lastebil: 80)
130 (anbefalt) 80
USA (varierer) 48-56 88-112 (121*) 96-137* 88-137*
  • Enkelte land har noe lavere fartsgrenser for motorsykler, som f.eks. Hellas, Bulgaria og Tyrkia.
  • Øvre, tillatte hastighet kan variere i noen land da enkelte regioner/stater kan ha egne regler for dette, som f.eks USA.
  • Som eneste stat, kan en fartsgrense på 75 mph (121 km/t) eksistere på vanlige 2 felts landeveger med møtende trafikk i Texas.
  • 85 mph (137 km/t) eksisterer kun langs state hwy 130 i Texas. 80 mph foreløpig bare langs visse interstater i Utah, Idaho, Wyoming og Texas.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bulgaria Ups Hwy Speed Limit to 140 Km/H». novinite.com. Novinite - Sofia News Agency. 26. juni 2012. Besøkt 11. desember 2013. 
  2. ^ «Driving a car». 4. desember 2015. Besøkt 5. mai 2017. 
  3. ^ «Rätt hastighet på vägen». Trafikverket. 28. mai 2014. Besøkt 4. juni 2014.