Diskusjon:Liste over fartsgrenser etter land

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fartsgrenser i Tyskland[rediger kilde]

På den norske wikipedia siden om fartsgrenser i ulike land er det også en oppføring om fartsgrenser i Tyskland som bør korrigeres Det er ikke riktig at fartsgrensen i Tyskland på motorveier skulle være 130 km/t. Det er korrekt anført at denne hastighet er en anbefalt hastighet (Richtgeschwindigkeit), det er dog ikke en grense i Norsk forstand og misforståelser her kan til tider koste liv. Tyskland har fortsatt fri fart på sine motorveier dersom ikke annet er skiltet selv om anbefalt hastighet er som anført 130 km/t.

Det er dog svært viktig å utdype dette og også henvise til både skrevne, uskrevne regelverk samt til kjørekultur på Tyske motorveier. Det eksisterer ett intrikat regelverk som begrenser bruk at fri fart i ett stadig større antall situasjoner som for eksempel ved glatt føre eller dersom det er fare for aquaplaning (vannplaning) som vanligvis kan oppstå i hastigheter på over 80 km/t. Videre kan det være straffbart og kjøre uforsvarlig fort i mange sammenheng, for eksempel når det er tett trafikk uten at det nødvendigvis finnes rigide regelverk som setter en spesiell hastighet som maks grense eller minste krav, begge eksisterer. Kort oppsummert kan vi si at dersom ikke annet er skiltet så bør utlendinger ikke overskride 130 km/t på tyske motorveier. Men også her er det unntak, det er for eksempel ikke tillatt å skape køer, for eksempel dersom trafikken på hurtig felt (feltet ytterst til venstre) beveger seg med betydelig høyere hastigheter så må man tilpasse farten til de andre trafikanten, dette kan uten videre være snakk om hastighet på 160 km/t eller mer, tidvis betydelig mer. Ønsker eller kan man ikke å kjøre så fort som den andre trafikken må man pense over til høyre og holde seg i tungtrafikkfeltet (feltet ytterst til høyre). Man skal da heller ikke drive med stadige forbikjøringer om man for eksempel heller skulle ønske å kjøre i 120 km/t og derfor ønsker å stadig pense over til hurtig feltet for å kjøre forbi tungtrafikk. Er Motorvei trespors eller mer er det mer slingringmon og det er vanlig at det fleste i midtfeltet holder 120-160 kilometer i timen på dette midtfeltet feltet mens farts feltet da i enda større grad er forbeholdt trafikanter som har evne og ønske om å kjøre betydelig fortere. På dette midfeltet kan man da pense inn på fra tungtrafikk feltet for å forbikjøre langsom tungtrafikk i og med at faren for å bli påkjørt bakfra er svært liten i midtfeltet om man holder en hastighet på 110 km/t eller mer samt konstant bruker speil for å orientere seg om trafikken bak.

Det er også viktig å anføre at man overhodet ikke engang bør tenke på å pense inn på hurtig feltet i hastigheter under 160 km/t da dette kan være svært farlig og føre til massekollisjoner. Rett som det er vil det komme en bil bakfra i hastigheter gjerne på 250 km/t eller sågar mer. Dette må man være forberedt på. Det er derfor farlig å hevde at fartsgrensen i Tyskland skulle være 130 km/t og derved skape forventninger hos utlendinger som ikke hensyntar muligheten for trafikk i langt større hastigheter. Kan man alså ikke reglene, både de skrevne og uskrevne som eksisterer på Tyske motorveier, kan man fort komme i den situasjon at man blir en dødsfelle både for seg selv og andre trafikanter. Man kan for eksempel komme i en situasjon der en bil forbikjøreren trailer i 110 km/t på hurtig feltet og en annen trafikant kommer bakfra i dette hurtigfeltet med en hastighet på godt over 300 km/t. Reaksjonstiden for begge trafikanter fra det tidspunkt de kan se hverandre og også vurdere hverandres fart til det tidspunkt der det enda er mulig å unngå kollisjon kan da være så lav som brøkdelen av ett sekund. Det sier seg selv at man, dersom man ikke tar denne muligheten med i beregning i sin fedsel på tyske motorveier risikerer liv og helse både til seg selv, sine passasjerer og også samtlige andre trafikanter på den veistrekning man befinner seg på ( Husk en 1,5 tonns bil i 300 km/t har en masse fart på 450 tonn! [fart ganger masse] ) Jeg nevner ikke engang muligheten for å få ilagt høye bøter for slik oppførsel i og med at det selvsagt er det minste problem man har dersom man av ulike grunner som for eks. uvitenhet, dumhet eller feilinformasjon ikke er kjent med de basis regler skrevne og uskrevne og den kjørekultur jeg her prøver å formidle.

Sist men ikke minst må det også anføres at dersom man har bil, dekk, evne og fristes til å "prøve bilen" sin på tyske motorveier må være årvåken for det som kalles fartsblindhet. Kjører man for eks i hastigheter på 200+ km/t i flere timer vil man oppleve at man når man hurtig bremser ned til en hastighet på 120 km/h kan oppleve at man regelrett skulle kunne gå ved siden av bilen. Jeg overdriver ikke! Dette kan fort føre til at man når man da svinger ut av Autobahn og ikke klarer svingen man da ofte kommer i. Dette fordi man da anslår hastighet til å være betydelig lavere enn den faktisk er. Her gjelder det da å "kjøre på instrument", altså bruke speedometer aktivt i stedet for selv å forsøke å vurdere egen hastighet. I slike høye hastigheter må man billedlig talt "ha den ene foten over bremsepedalen" til enhver tid slik at man er klar til en rask og kontant oppbremsing dersom dette skulle bli nødvendig. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 92.220.234.222 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)