Liste over Ungarns statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Ungarns statsoverhoder fra 1849.

Den ungarske staten 1849[rediger | rediger kilde]

      Opposisjonspartiet

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Stilling
1 Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802–1894)
14. april 1849 – 11. August 1849 Opposisjonspartiet Guvernør-President
Også statsminister til 1. mai 1849
Görgei Artúr by Miklós Barabás.jpg Artúr Görgey
(1818–1916)
11. august 1849 - 13. august 1849 Den revolusjonære arméen Fungerende sivil og militær myndighet

Kongeriket Ungarn 1867 – 1918[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Merknad
Franz-Joseph-1885.jpg Ferenc József I
(1830-1916)
10. mars 1867 – 21. november 1916 † Keiser av Østerrike under navnet Franz Joseph I
Karl of Austria.jpg Karoly IV
(1887–1922)
21. november 1916 – 11. november 1918 Keiser av Østerrike under navnet Karl I

Den første ungarske republikken 1918 – 1919[rediger | rediger kilde]

      F48P–Károlyi

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
President
1 Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
16. november 1918 – 21. mars 1919 F48P–Károlyi Også statsminister til 11. januar 1919

Den ungarske rådsrepublikken 1919[rediger | rediger kilde]

      MSZP/SZKMMP       MSZDP

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Stilling
Formann i Det sentrale utøvende råd
1 Garbai Sándor (1919) (cropped).jpg Sándor Garbai
(1879–1947)
21. mars 1919 – 1. august 1919 MSZP/SZKMMP
Fungerende statsoverhode
Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl
(1873–1943)
1. august 1919 – 6. august 1919 (avsatt) MSZDP Også statsminister

Den ungarske republikken 1919 – 1920[rediger | rediger kilde]

      KNEP       Uavhengig

Nr. Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Stilling
Regent
1 Joseph August of Austria (1872-1962) in 1917.jpg Erkehertug Joseph August
(1872–1962)
7. august – 23. august 1919 Uavhengig
Fungerende statsoverhoder
István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich
(1883–1951)
23. august 1919 – 24. november 1919 KNP → KNEP Også statsminister
Huszar Karoly.jpg Károly Huszár
(1882–1941)
24. november 1919 – 1. mars 1920 KNEP

Kongeriket Ungarn 1920 – 1946[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       NYKP

Nr. Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Regent
2 Horthy the regent.jpg Miklós Horthy
(1868–1957)
1. mars 1920 – 15. oktober 1944 Uavhengig
Nasjonens leder
1 Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi
(1897–1946)
16. oktober 1944 – 28. mars 1945 NYKP Utpekt av tyskerne
Også statsminister
Kollektivt statsoverhode
Coa Hungary Country History med (1919-1938).svg Det høye nasjonale råd
(Nemzeti Főtanács)
26. januar 1945 – 1. februar 1946 Flerparti I opposisjon til 28. mars 1945

Den andre ungarske republikken 1946 – 1949[rediger | rediger kilde]

      FKGP       MDP

Nr. Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Presidenter
1 Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltán Tildy
(1889–1961)
1. februar 1946 – 3. august 1948 FKGP
2 Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits
(1888–1965)
3. august 1948 – 23. august 1949 MDP

Folkerepublikken Ungarn 1949 – 1989[rediger | rediger kilde]

      MDP       MSZMP       Uavhengig

Nr. Bilde Name
(født-død)
Embetstid Parti
Presidentrådets formenn
1 Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits
(1888–1965)
23. august 1949 – 26. april 1950 MDP
2 Rónai Sándor (crop).jpg Sándor Rónai
(1892–1965)
26. april 1950 – 14. august 1952
3 Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
14. august 1952 - 25. oktober 1956
(3) 25. oktober 1956 – 14. april 1967 MSZMP
4 Pál Losonczi.jpg Pál Losonczi
(1919–2005)
14. april 1967 – 25. juni 1987
5 Németh Károly -Fortepan.jpg Károly Németh
(1922–2008)
25. juni 1987 – 29. juni 1988
6 Straub F. Brunó3 (cropped).jpg Brunó Ferenc Straub
(1914–1996)
29. juni 1988 – 23. oktober 1989 Uavhengig

Den tredje ungarske republikken 1989 –[rediger | rediger kilde]

      MSZP       SZDSZ       Uavhengig       Fidesz

Nr. Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Presidenter
No image.png Mátyás Szűrös
(1933–)
23. oktober 1989 – 2. mai 1990 MSZP Provisorisk president
(Nasjonalforsamlingens president)
Árpád Göncz
(1922–2015)
2. mai 1990 – 3. august 1990 SZDSZ Fungerende president
(Nasjonalforsamlingens president)
1 Árpád Göncz
(1922–2015)
4. august 1990 – 4. august 1995 1 (1990)
4. august 1995 – 4. august 2000 2 (1995)
2 Ferenc Mádl.jpg Ferenc Mádl
(1931–2011)
4. august 2000 – 5. august 2005 Uavhengig 3 (2000)
3 László Sólyom.jpg László Sólyom
(1942–)
5. august 2005 – 6. august 2010 4 (2005)
4 SchmittPal-2011-01.jpg Pál Schmitt
(1942–)
6. august 2010 - 2. april 2012 (fratrådte) Fidesz 5 (2010)
László Kövér Senate of Poland 01.JPG László Kövér
(1959–)
2. april 2012 – 10. mai 2012 Fungerende president
(Nasjonalforsamlingens president)
5 Ader Janos.jpg János Áder
(1959–)
10. mai 2012 – 8. mai 2017 6 (2012)
8. mai 2017 – 7 (2017)

Kilder[rediger | rediger kilde]