Liste over Spanias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Spanias statsministere omfatter regjeringssjefene i Spanias regjeringer siden overgangen til demokrati. Spanias statsminister bærer offisielt tittelen «regjeringspresident» (spansk: Presidente del Gobierno). Statsministeren velges av deputertkammeret, som er underhuset i Spanias parlament, formelt etter forslag fra kongen. Moncloapalasset i Madrid er statsministerens offisielle residens.

Siden innføringen av den demokratiske grunnloven i 1978 har Spania hatt seks statsministre:[1]

Den andre spanske republikken (1931 – 1939)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Periode
(År og dager)
Parti Statsoverhode
(Rule)
Ref.
Niceto Alcalá Zamora, presidente de la II República Española.jpg Niceto Alcalá-Zamora
President i overgangsregjeringen
(1877 – 1949)
14. april 193114. oktober 1931
0 år og 183 dager
Derecha Liberal Republicana President i overgangsregjeringen
Coat of Arms of Spain (1931-1939).svg
(1931)
[2]
Manuel Azaña, 1933.jpg Manuel Azaña
President i overgangsregjeringen;
President i ministerrådet
(1880 – 1940)
14. oktober 193112. september 1933
1 år og 333 dager
Acción Republicana Niceto
Alcalá-Zamora

Niceto Alcalá Zamora, presidente de la II República Española.jpg
(1931 – 1936)
[2]
[3]
Alejandro Lerroux García.jpg Alejandro Lerroux
President i ministerrådet
(1864 – 1949)
12. september 19338. oktober 1933
0 år og 26 dager
Partido Republicano Radical [4]
[5]
Martínez Barrio.JPG Diego Martínez Barrio
President i ministerrådet
(1883 – 1962)
8. oktober 193316. desember 1933
0 år og 69 dager
Partido Republicano Radical [6]
[7]
Alejandro Lerroux García.jpg Alejandro Lerroux
President i ministerrådet
(1864 – 1949)
16. desember 193328. april 1934
0 år og 133 dager
Partido Republicano Radical [8]
[9]
Ricardo Samper.jpg Ricardo Samper
President i ministerrådet
(1881 – 1938)
28. april 19344. oktober 1934
0 år og 159 dager
Partido Republicano Radical [10]
[11]
Alejandro Lerroux García.jpg Alejandro Lerroux
President i ministerrådet
(1864 – 1949)
4. oktober 193425. september 1935
0 år og 356 dager
Partido Republicano Radical [12]
[13]
Joaquín Chapaprieta (cropped).jpg Joaquín Chapaprieta
President i ministerrådet
(1871 – 1951)
25. september 193514. desember 1935
0 år og 80 dager
Partiløs [14]
[15]
Portela1935.jpg Manuel Portela Valladares
President i ministerrådet
(1867 – 1952)
14. desember 193519. februar 1936
0 år og 67 dager
Partiløs [16]
[17]
Manuel Azaña, 1933.jpg Manuel Azaña
President i ministerrådet
(1880 – 1940)
19. februar 193610. mai 1936
0 år og 81 dager
Izquierda Republicana [18]
[19]
Augusto Barcia Trelles 1936.jpg Augusto Barcía Trelles
(interim)
(1881 – 1961)
10. mai 193613. mai 1936
0 år og 3 dager
Izquierda Republicana Manuel Azaña
Manuel Azaña, 1933.jpg
(1936 – 1939)
[20]
[21]
Casares Quiroga.JPG Santiago Casares Quiroga
President i ministerrådet
(1884 – 1950)
13. mai 193619. juli 1936
0 år og 67 dager
Izquierda Republicana [22]
[23]
Martínez Barrio.JPG Diego Martínez Barrio
President i ministerrådet
(1883 – 1962)
19. juli 193619. juli 1936
0 år og 0 dager
Unión Republicana [24]
[25]
José Giral 1936.jpg José Giral
President i ministerrådet
(1879 – 1962)
19. juli 19364. september 1936
0 år og 47 dager
Izquierda Republicana [26]
[27]
Francisco Largo Caballero 1927 (cropped).jpg Francisco Largo Caballero
President i ministerrådet
(1869 – 1946)
4. september 193617. mai 1937
0 år og 255 dager
PSOE [28]
[29]
Juan Negrín.png Juan Negrín
President i ministerrådet
(1892 – 1956)
17. mai 193731. mars 1939
1 år og 318 dager
PSOE [30]

}

Spania under Franco (1936 – 1975)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Periode
(År og dager)
Parti Head of State
(Rule)
Ref.
Francisco Franco en 1964.jpg Francisco Franco
Regjeringssjef fram til 30. januar 1938
Regjeringspresident i resten av perioden
(1892 – 1975)
29. september 19368. juni 1973
36 år og 252 dager
Movimiento Nacional
(Militær)
Francisco
Franco

Francisco Franco en 1964.jpg
(1936 – 1975)
[31]
[32]
Luis Carrero Blanco, 1963b (cropped).jpg Luis Carrero Blanco
Regjeringspresident
(1904 – 1973)
8. juni 197320. desember 1973
0 år og 195 dager
Movimiento Nacional
(Militær)
[32]
[33]
Torcuato Fernández-Miranda in 1975.jpg Torcuato Fernández-Miranda
(midlertidig)
(1915 – 1980)
20. desember 197329. desember 1973
0 år og 9 dager
Movimiento Nacional [33]
Carlos Arias Navarro 1975b (cropped).jpg Carlos Arias Navarro
Regjeringspresident
(1908 – 1989)
29. desember 197322. november 1975
1 år og 328 dager
Movimiento Nacional [34]

Kongeriket Spania (1975 – )[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Periode
(År og dager)
Parti Monark Ref.
Carlos Arias Navarro 1975b (cropped).jpg Carlos Arias Navarro
Regjeringspresident
(1908 – 1989)
22. november 19751. juli 1976
(0 år og 222 dager)
Movimiento Nacional Juan Carlos I
Juan Carlos I of Spain (2010) cropped.jpg
(1975 – 2014)
Coat of arms of Spain (1945–1977).svg Fernando de Santiago y Díaz
(midlertidig)
(1910 – 1994)
1. juli 19763. juli 1976
(0 år og 2 dager)
Movimiento Nacional
(Militær)
Adolfo Suárez 1980 (cropped).jpg Adolfo Suárez
Regjeringspresident
(1932 – 2014)
15. juli 197629. januar 1981
(4 år og 238 dager)
Movimiento Nacional
UCD
Visita del Calvo-Sotelo 1976.jpg Leopoldo Calvo-Sotelo 29. januar 19812. desember 1982
(1 år og 307 dager)
UCD
Felipe González (2010).jpg Felipe González Márquez
4 perioder: 1982, 1986, 1989 og 1993
2. desember 19825. mai 1996
(13 år og 155 dager)
PSOE
Jose Maria Aznar DF-SD-05-00920.jpg José María Aznar López
2 perioder: 1996 og 2000
5. mai 199617. april 2004
(7 år og 348 dager)
Partido Popular (PP)
José Luis Rodríguez Zapatero en el Foro Económico Mundial (recortada).jpg José Luis Rodríguez Zapatero
2 perioder: 2004 og 2008
17. april 200421. desember 2011
(7 år og 248 dager)
PSOE
Mariano Rajoy (diciembre de 2011).jpg Mariano Rajoy 21. desember 20112. juni 2018
(6 år og 163 dager)
Partido Popular (PP) Felipe VI
(Felipe de Borbón) Inauguración de FITUR 2018 (39840659951) (cropped).jpg
(2014 – present)
[35]
Pedro Sánchez in 2018.jpg Pedro Sánchez 2. juni 2018
(0 år og 170 dager)
PSOE

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Presidentes desde 1978». La Moncloa. Arkivert fra originalen 19. november 2016. Besøkt 15. november 2016. 
  2. ^ a b «Decreto admitiendo la dimisión del cargo de Presidente del Gobierno de la República a D. Niceto Alcalá Zamora y Torres» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (290): 322. 17. oktober 1931. 
  3. ^ «Decreto admitiendo a D. Manuel Azaña y Díaz la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (256): 1674. 13. september 1933. 
  4. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Alejandro Lerroux García, Diputado a Cortes» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (256): 1674. 13. september 1933. 
  5. ^ «Decreto admitiendo la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros a D. Alejandro Lerroux García» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (282): 242. 9. oktober 1933. 
  6. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Diego Martínez Barrio, Diputado a Cortes» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (282): 242. 9. oktober 1933. 
  7. ^ «Decreto admitiendo a D. Diego Martínez Barrio la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (351): 1898. 17. desember 1933. 
  8. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Alejandro Lerroux García» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (351): 1898. 17. desember 1933. 
  9. ^ «Decreto admitiendo a D. Alejandro Lerroux y García la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (119): 699. 29. april 1934. 
  10. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Ricardo Samper Ibáñez» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (119): 699. 29. april 1934. 
  11. ^ «Decreto admitiendo a D. Ricardo Samper Ibáñez la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (278): 178. 5. oktober 1934. 
  12. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Alejandro Lerroux Garcia» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (278): 178. 5. oktober 1934. 
  13. ^ «Decreto admitiendo a D. Alejandro Lerroux García la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (269): 2359. 26. september 1935. 
  14. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de Hacienda a D. Joaquin Chapaprieta y Torregrosa» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (269): 2359. 26. september 1935. 
  15. ^ «Decreto admitiendo a D. Joaquín Chapaprieta y Torregrosa la dimisión de los cargos de Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de Hacienda» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (349): 2298. 15. desember 1935. 
  16. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Gobernación a D. Manuel Portela Valladares» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (349): 2298. 15. desember 1935. 
  17. ^ «Decreto admitiendo la dimisión de los cargos de Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Gobernación a D. Manuel Portela Valladares» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (51): 1467. 20. februar 1936. 
  18. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Manuel Azaña Díaz» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (51): 1467. 20. februar 1936. 
  19. ^ «Decreto admitiendo a D. Manuel Azaña y Diaz la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (132): 1379. 11. mai 1936. 
  20. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de Estado a don Augusto Barcía Trelles» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (132): 1379. 11. mai 1936. 
  21. ^ «Decreto admitiendo a D. Augusto Barcia Trelles la dimisión de los cargos de Presidente del Consejo de Ministros y Ministros de Estado» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (134): 1427. 13. mai 1936. 
  22. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Guerra a D. Santiago Casares Quiroga» (pdf). Gaceta de Madrid (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (134): 1427. 13. mai 1936. 
  23. ^ «Decreto admitiendo la dimisión de los cargos de Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Guerra a D. Santiago Casares Quiroga» (pdf). Gaceta de Madrid (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (201): 722. 19. juli 1936. 
  24. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. Diego Martínez Barrio» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (201): 722. 19. juli 1936. 
  25. ^ «Decreto admitiendo la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros a D. Diego Martínez Barrio» (pdf). Gaceta de Madrid (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (202): 739. 20. juli 1936. 
  26. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros a D. José Giral Pereira» (pdf). Gaceta de Madrid (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (202): 739. 20. juli 1936. 
  27. ^ «Decreto admitiendo a D. José Giral Pereira la dimisión del cargo de Presidente del Consejo de Ministros» (pdf). Gaceta de Madrid (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (249): 1671. 5. september 1936. 
  28. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Guerra a D. Francisco Largo Caballero» (pdf). Gaceta de Madrid (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (249): 1671. 5. september 1936. 
  29. ^ «Decreto admitiendo la dimisión de los cargos de Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de la Guerra a don Francisco Largo Caballero» (pdf). Gaceta de la República (Spanish). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (138): 751. 18. mai 1937. 
  30. ^ «Decreto nombrando Presidente del Consejo de Ministros y Ministro de Hacienda y Economía a don Juan Negrín López» (pdf). Gaceta de la República (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (138): 751. 18. mai 1937. 
  31. ^ «Decreto núm. 138. Nombrando Jefe del Gobierno del Estado Español al Excelentísimo Sr. General de División don Francisco Franco Bahamonde, quien asumirá todos los poderes del nuevo Estado» (pdf). Boletín Oficial de la Junta de Defensa Nacional de España (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (32): 125–126. 30. september 1936. 
  32. ^ a b «Decreto 1145/1973, de 8 de junio, por el que se nombra Presidente del Gobierno a don Luis Carrero Blanco» (pdf). Boletín Oficial del Estado (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (138): 11706. 9. juni 1973. ISSN 0212-033X. 
  33. ^ a b «Decreto 3204/1973, de 20 de diciembre, por el que se declaran días de luto nacional y se disponen las honras fúnebres con motivo del fallecimiento del Excelentísimo Señor Almirante Don LUIS CARRERO BLANCO, Presidente del Gobierno» (pdf). Boletín Oficial del Estado (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (305): 24757. 21. desember 1973. ISSN 0212-033X. 
  34. ^ «Decreto 3213/1973, 29 de diciembre, por el que se nombra Presidente del Gobierno a don Carlos Arias Navarro» (pdf). Boletín Oficial del Estado (spansk). Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (313): 25384. 31. desember 1973. ISSN 0212-033X. 
  35. ^ «CIDOB - CIDOB». CIDOB. Besøkt 5. november 2016.