Manuel Azaña

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Manuel Azaña i 1932

Manuel Azaña Díaz (født 10. januar 1880 i Alcalá de Henares nær Madrid, død 3. november 1940 i Montauban i Frankrike) var en spansk venstreliberal, republikansk politiker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Azaña kom fra en rik familie, men ble tidlig foreldreløs. Han fikk en streng oppdragelse i det augustinske Escorial-klosteret, og erklærte senere at han her mistet sin kristentro. I 1897 tok han embetseksamen i jus ved Universidad de Zaragoza, ble deretter jurist i Madrid og tok en doktorgrad ved Universidad Complutense de Madrid i 1900.

I 1926 grunnla Azaña og José Giral partiet Acción Republicana, som diktatoren Miguel Primo de Rivera forbød. Senere var Azaña medvirkende i «den republikanske alliansen» som i 1930 sluttet San Sebastián-pakten med formål å styrte det spanske monarkiet. Etter Alfonso XIIIs avgang i april 1931 var dette kimen til Den andre spanske republikken.

Azaña var republikkens forsvarsminister fra april til juni 1931, statsminister fra juni 1931 til september 1933 og president fra mai 1936. Den spanske borgerkrigen brøt ut i juni samme år, og Azaña var president gjennom hele krigen fram til Catalonia falt i februar 1939. Etter republikanernes nederlag i krigen, flyktet han til Frankrike og gikk offisielt av som president.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]