Adolfo Suárez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adolfo Suárez

Adolfo Suárez González, hertug av Suárez (født 25. september 1932 i Cebreros, Ávila, død 23. mars 2014[1]) var en spansk politiker. Han representerte partikoalisjonen Unión de Centro Democrático (UDC). Suárez var statsminister fra 1976 til 1981 og spilte en sentral rolle i overgangen til demokrati i Spania.

Suárez studerte rettsvitenskap ved Universitetet i Salamanca og avla juridisk doktorgrad ved Universidad Complutense i Madrid. Han gjorde karriere i det spanske statsapparatet og var nært tilknyttet Francisco Francos regime. Fra 1968 til 1969 var han guvernrør i Segovia (provins) og fra 1969 til 1973 generaldirektør i spansk fjernsyn, TVE. Suárez var 1975-1976 generalsekretær i Movimiento Nacional.

Suárez bakgrunn medvirket til at han, etter Francos død i 1975, ble valgt til regjeringssjef av kong Juan Carlos i juni 1976. Han ble møtt med skepsis av politikere i sentrum og på venstresiden i spansk politikk, men samtidig bidro hans konservative og nasjonalistiske bakgrunn til å berolige konservative og militære som var mindre innstilt på politiske endringer. Det kom som en overraskelse på mange at Suárez i 1976 lanserte reformpakken som utgjorde det første steg i «La Transición», Spanias overgang til demokrati. Reformloven, som legaliserte alle politiske partier, ble godkjent ved folkeavstemning i desember 1976. Suárez ga deretter amnesti for alle som tidligere var dømt for politiske forbrytelser.

I mai 1977 grunnla Suárez partikoalisjonen Unión de Centro Democrático (UCD), som samlet kristeligdemokrater, sosialdemokrater, liberale og uavhengige, og ble dette sentrum-høyrepartiets første formann. Han ledet UCD til seier i det første frie valget i Spania på 41 år og vant derigjennom statsministerposten med støtte av velgerne. Som demokratisk valgt statsminister fortsatte Suárez de politiske reformene. Han var sentral i forhandlingene om den nye grunnloven av 1978 og innføring av selvstyre for de spanske regionene. Koalisjonen Suárez ledet vant igjen valget i 1979. To år senere gikk han av som følge av interne stridigheter og han overlot statsministerposten til Leopoldo Calvo-Sotelo. Han grunnla deretter i 1982 partiet Centro Democrático y Social (CDS), uten at han maktet å ledet dette til samme suksesser som UCD. Suárez forlot i 1991 aktiv politikk.

Suárez ble i 1981 av kong Juan Carlos gjort til hertug av Suárez (Duque de Suárez). Han ble i 1996 tildelt Fyrsten av Asturias' pris for sin innsats for det spanske demokratiet. I 2007 ble han slått til ridder av Ordenen det gylne skinn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Spain's first post-Franco PM, Adolfo Suarez, dies at 81», BBC News, 23. mars 2014.


Forgjenger:
 Carlos Arias Navarro 
Spanias statsminister
Etterfølger:
 Leopoldo Calvo-Sotelo