Adolfo Suárez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adolfo Suárez
Adolfo Suárez González.jpg
Født Adolfo Suárez González
25. september 1932
Cebreros
Død 23. mars 2014
Madrid
Gravlagt katedralen i Ávila
Barn Adolfo Suárez Illana
Utdannet ved Universitetet i Salamanca, Universidad Complutense de Madrid
Parti Centro Democrático y Social, Unión de Centro Democrático
Nasjonalitet Spania
Utmerkelser ridder av ordenen Det gylne skinn, storkorset av Isabella den katolskes orden, Fyrsten av Asturias' pris for enighet, storkors med kjede av Karl IIIs orden, Pasador de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio, Gran Cruz, Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil, Gran Cruz de la Orden de Cisneros

Adolfo Suárez González, hertug av Suárez (født 25. september 1932 i Cebreros, Ávila, død 23. mars 2014[1]) var en spansk politiker. Han representerte partikoalisjonen Unión de Centro Democrático (UDC). Suárez var statsminister fra 1976 til 1981 og spilte en sentral rolle i overgangen til demokrati i Spania.

Suárez studerte rettsvitenskap ved Universitetet i Salamanca og avla juridisk doktorgrad ved Universidad Complutense i Madrid. Han gjorde karriere i det spanske statsapparatet og var nært tilknyttet Francisco Francos regime. Fra 1968 til 1969 var han guvernrør i Segovia (provins) og fra 1969 til 1973 generaldirektør i spansk fjernsyn, TVE. Suárez var 1975-1976 generalsekretær i Movimiento Nacional.

Suárez bakgrunn medvirket til at han, etter Francos død i 1975, ble valgt til regjeringssjef av kong Juan Carlos i juni 1976. Han ble møtt med skepsis av politikere i sentrum og på venstresiden i spansk politikk, men samtidig bidro hans konservative og nasjonalistiske bakgrunn til å berolige konservative og militære som var mindre innstilt på politiske endringer. Det kom som en overraskelse på mange at Suárez i 1976 lanserte reformpakken som utgjorde det første steg i «La Transición», Spanias overgang til demokrati. Reformloven, som legaliserte alle politiske partier, ble godkjent ved folkeavstemning i desember 1976. Suárez ga deretter amnesti for alle som tidligere var dømt for politiske forbrytelser.

I mai 1977 grunnla Suárez partikoalisjonen Unión de Centro Democrático (UCD), som samlet kristeligdemokrater, sosialdemokrater, liberale og uavhengige, og ble dette sentrum-høyrepartiets første formann. Han ledet UCD til seier i det første frie valget i Spania på 41 år og vant derigjennom statsministerposten med støtte av velgerne. Som demokratisk valgt statsminister fortsatte Suárez de politiske reformene. Han var sentral i forhandlingene om den nye grunnloven av 1978 og innføring av selvstyre for de spanske regionene. Koalisjonen Suárez ledet vant igjen valget i 1979. To år senere gikk han av som følge av interne stridigheter og han overlot statsministerposten til Leopoldo Calvo-Sotelo. Han grunnla deretter i 1982 partiet Centro Democrático y Social (CDS), uten at han maktet å ledet dette til samme suksesser som UCD. Suárez forlot i 1991 aktiv politikk.

Suárez ble i 1981 av kong Juan Carlos gjort til hertug av Suárez (Duque de Suárez). Han ble i 1996 tildelt Fyrsten av Asturias' pris for sin innsats for det spanske demokratiet. I 2007 ble han slått til ridder av Ordenen det gylne skinn.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Carlos Arias Navarro 
Spanias statsminister
Etterfølger:
 Leopoldo Calvo-Sotelo