Liste over Romanias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Romanias statsministre:

Fyrstedømmet Romania (1862–1881)[rediger | rediger kilde]

Kongeriket Romania (1881–1918)[rediger | rediger kilde]

Kongeriket fra 1. verdenskrig (1918–1945)[rediger | rediger kilde]

Folkerepublikken Romania (1945–89)[rediger | rediger kilde]

Statsministre siden Ceaușescus fall (1989– )[rediger | rediger kilde]

Statsminister Parti Tiltredelse Avgang Note
Petre Roman Den nasjonale redningsfronten (FSN) 26.12.1989 1.10.1991 Interimregjering inntil 20. juni 1990
Theodor Stolojan Ingen 1.10.1991 4.11.1992
Nicolae Văcăroiu Partiet for Romanias sosialdemokrater[1] (PDSR) 4.11.1992 12.12.1996
Victor Ciorbea Det kristeligdemokratiske nasjonale bondepartiet (PNȚCD) 12.12.1996 30.3.1998
Gavril Dejeu Det kristeligdemokratiske nasjonale bondepartiet (PNȚCD) 30.3.1998 15.4.1998 Interimregjering
Radu Vasile Det kristeligdemokratiske nasjonale bondepartiet (PNȚCD) 15.4.1998 14.12.1999
Alexandru Athanasiu Romanias sosialdemokratiske parti[2] (PSDR) 14.12.1999 22.12.1999 Interimregjering
Mugur Isărescu Ingen 22.12.1999 28.12.2000
Adrian Năstase Det sosialdemokratiske partiet (PSD) 28.12.2000 21.12.2004
Eugen Bejinariu Det sosialdemokratiske partiet (PSD) 21.12.2004 29.12.2004 Interimregjering
Călin Popescu-Tăriceanu Det nasjonalliberale partiet (PNL) 29.12.2004 22.12.2008
Emil Boc Det demokratisk-liberale partiet ( PD-L) 22.12.2008 6.2.2012
Cătălin Predoiu Partiløs 6.2.2012 9.2.2012
Mihai Răzvan Ungureanu Partiløs 9.2.2012 7.5.2012
Victor Ponta Partidul Social Democrat 7.5.2012 4.11.2015[3]
Sorin Cîmpeanu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților 5.11.2015 17.11.2015 Interimregjering
Dacian Cioloș Partiløs 17.11.2015[4] 4.1.2017
Sorin Grindeanu[5] Partidul Social Democrat 4.1.2017

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det ene av de to partiene som i 2001 blei slått sammen til det nye partiet Partidul Social Democrat
  2. ^ Det andre av de to partiene som i 2001 ble slått sammen til det nye partiet Partidul Social Democrat
  3. ^ «Romanian PM quits the day after protests over deadly nightclub fire». The Independent. 4. november 2015. Besøkt 7. november 2015. 
  4. ^ «Dacian Ciolos took over as Prime Minister, following the new Cabinet investiture oath». Guvernul României. Besøkt 5. januar 2017. 
  5. ^ NTB (4. januar 2017). «Sosialdemokrat ny statsminister i Romania». rbnett.no (nb-NO). Besøkt 5. januar 2017. 

Se også[rediger | rediger kilde]