Lislevatn naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lislevatn naturreservat
LandNorge[1]
Ligger iBykle (Aust-Agder)
VerneformNaturreservat
Areal1100 daa
Opprettet7. mai 1982
Kart
Lislevatn naturreservat
59°36′07″N 7°22′41″Ø

Lislevatn naturreservat er det eldste naturreservatet i Bykle kommune. Det ligger vest for Riksvei 9 like nord for Hovden og ble fredet 7. mai 1982. Reservatet er om lag 1100 dekar stort og ligger om lag 992 moh. Det omfatter både fjellvannet Lislevatn og området rundt.

Formålet med fredningen er å bevare et viktig våtmarksområde med tilhørende plantesamfunn, fugleliv og annet dyreliv som naturlig er knyttet til området.[2] Forvaltningsmyndighet for området var opprinnelig Fylkesmannen i Aust-Agder, men er siden blitt endret til verneområdestyret for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane landskapsvernområde. Lislevatn naturreservat grenser til Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane landskapsvernområde i nord, Hovden landskapsvernområde i øst og sør samt Vidmyr naturreservat i vest.

Lislevatn er et grunt og forholdsvis næringsrikt fjellvann omgitt av store myrområder, sumper og tjern. Innimellom er det små rabber kledd med fjellbjørk, einer og vier. Floraen er rik, grunnen kalkholdig og området er vurdert til å være den beste innlandslokalitet for våtmarkstilknyttede fuglearter i Aust-Agder. Det er et viktig hekkeområde og trekkområde for ender og vadefugler og mange sjeldne arter er påvist.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Forskrift om fredning av Lislevatn naturreservat
  3. ^ (no) Lislevatn naturreservat i Miljødirektoratets nettsted Naturbase