Lindisfarne Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindisfarne Castle
LindisfarneCastleHolyIsland.jpg
Historiske fakta
EierEdward Hudson
ArkitektEdwin Lutyens
Posisjon

Lindisfarne Castle
55°40′09″N 1°47′05″V

Lindisfarne slott er en forhenværende borg og nåværende lystslott på øya Lindisfarne i Northumberland i England. Øya er for det meste ganske flat, men domineres av en fjelltopp eller høy klippe kalt Beblowe Crag. Slottet er bygd på denne.

Da klosteret på Lindisfarne ble nedlagt på 1500-tallet ble bygningene brukt som depot for den engelske marinen. I 1542 ga Henrik VIII jarlen av Rutland i oppdrag å befeste anlegget i tilfelle angrep fra Skottland. Det ble imidlertid ikke bygget noen anlegg på Beblowe Crag før i 1549. I 1570-71 ble det bygget et lite fort her oppe. I og med personalunionen mellom England og Skottland i 1603 forsvant betydningen av å ha en militærbase på Lindisfarne, og anleggene forfalt.

I 1901 ble fortet kjøpt av forleggeren Edward Hudson, som fikk arkitekten Edwin Lutyens til å bygge det om til et lystslott. Fortets grønnsakhage ble omgjort til et hageanlegg i tidens stil. I dag er slottet, hagen og kalkbrenneriet like ved overtatt av The National Trust, og er åpent for publikum.