Lim (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lim
(sr) Лим
Lim and Drina.JPG
LandAlbania Albania
Montenegro Montenegro
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Serbia Serbia
Lengde220 km
Nedbørfelt5 963 km²[1]
StartPlavsjøen
  – Høyde906 moh.
  – Koord.   Cyan pog.svg42°36′16″N 19°55′36″Ø
Fjerneste kilde
  – Koord.   Steel pog.svg42°36′51″N 19°35′58″Ø
MunningUtløp til Drina
  – Høyde299 moh.
  – Koord.   Blue 000080 pog.svg43°44′02″N 19°12′20″Ø
Sideelver
  – HøyreUvac
VassdragDonau
  – ProgresjonDrinaSavaDonauSvartehavet
Lim ligger i De dinariske Alper
Lim (elv)
Lim (elv)
Lim (elv)
Lim (De dinariske Alper)

Elven Lim ved Prijepolje i Serbia.

Lim (serbisk: Лим) er en 220 km lang bielv til DrinaBalkan, i det geografiske området Sandžak. Lim blir dannet av en rekke fjellelver som kommer fra Prokletije i det sørøstre Montenegro og Vermosh-dalen i det nordlige Albania. Vermosh er det eneste området i Albania med nedbørfelt som drenerer til Svartehavet. Lim starter ved utløpet av Plavsjøen vest i Plav kommune i det østlige Montenegro, og renner via det nordøstlige av landet videre inn i Serbia. Elven ender i Bosnia-Hercegovina hvor elven renner ut i Drina.

Lim er den største bielven til Drina, med et nedbørsfelt på 5 963 km².[1] Den har sitt utspring i fjellene bare noen kilometere fra der hvor Tara starter. Elvene renner i hver sin retning ut i Drina, Tara mer vestover og Lim mer nordover.

I Montenegro renner Lim gjennom byene Plav, Andrijevica, Berane og Bijelo Polje, i Serbia gjennom Prijepolje og Priboj. I Bosnia-Hercegovina renner elven gjennom Rudo og munner ut i Drina ved Međeđa, hvor kraftverket i Visegrad-demningen ved Višegrad medfører en kunstig innsjø som Lim renner ut i.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sava River Basin Analysis Report» (PDF). International Sava River Basin Commission. s. 14. Besøkt 1. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]