Lilioceris merdigera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lilioceris merdigera
Lilioceris merdigera Foto: Fritz Geller-Grimm
Lilioceris merdigera
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lilioceris merdigera
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: «liljebille»
Hører til: hornbladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: liljekonvall
Utbredelse: ? i Norge

Lilioceris merdigera («liljebille») er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på forskjellige liljer, særlig liljekonvall. Den er ganske lik, og kan forveksles med liljebillen Lilioceris lilli men kan kjennes på at også hodet er rødt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Liljebille er mellom 6-8 mm lang. Den har et rødt hode og noe utstående øyne. Halsskjold (pronotum), scutellumet og dekkvingene er skarpt røde på farge. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er, brystpartiet er mye smalere enn dekkvingene. Beina er røde, med svarte knær og føtter (tarser).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. Enkelte år kan de bli tallrike og regnes da som skadedyr.

Lilioceris merdigera tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]