Liberté, égalité, fraternité

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frankrikes motto Liberté, égalité, fraternité («frihet, likhet, brorskap») skrevet på en kirkepediment til en kirke i Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Det franske mottoet som en ironisk kontrast til fotografier av vietnamesere i Fransk Indokina holdt fanget i halsstokker. Fra utstilling i Ho Chi Minh-museet i Huế 2003.

Liberté, égalité, fraternité ([li.bər.te, e.ga.li.te, fra.ter.ni.te], fransk for «frihet, likhet, brorskap») er Frankrikes motto. Det er en kortere og mildere variant av den franske revolusjonens slagord Liberté, égalité, fraternité, ou la mort!, «Frihet, likhet, brorskap eller døden!». Ordene er blant annet gjengitt på de franske euro-myntene.

Iblant assosieres de tre ordene i mottoet med de tre fargene i Frankrikes flagg trikoloren, men det finnes ikke noen egentlig sammenheng mellom dem.

Postkort med nasjonalistisk propaganda rundt unionsoppløsningen i 1905: «FRIHED, LIG(HED), BRODERSKAB NORGE(S) GRUNDLOV 1814» En allegorisk «Mor Norge» framstilt av Andreas Bloch som blond viking-valkyrie med Den norske løve.