Liberté, égalité, fraternité

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Liberté, égalité, fraternité på det franske flagg og revolusjonssymbol i kvinnesiluetten.
Frankrikes motto Liberté, égalité, fraternité («frihet, likhet, brorskap») skrevet på en kirkepediment til en kirke i Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Det franske mottoet på 20 francs-mynten av 1851.

Liberté, égalité, fraternité ([li.bər.te, e.ga.li.te, fra.ter.ni.te], fransk for «frihet, likhet, brorskap») [1] er det nasjonale motto for Frankrike og for Haiti. Det er en kortere og mildere variant av den franske revolusjonens slagord Liberté, égalité, fraternité, ou la mort!, «Frihet, likhet, brorskap eller døden!».[2] Døden ble fjernet da det i for stor grad ble assosiert med skrekkveldet under revolusjonen.

Ordene er blant annet gjengitt på de franske euro-myntene. Mottoet er tidvis assosieres de tre ordene med de tre fargene i Frankrikes flagg trikoloren, men det finnes ikke noen egentlig sammenheng mellom dem.

Mottoet er et eksempel på hendiatris, fra gresk: ἓν διὰ τριῶν, hèn dià triôn, «ett gjennom tre», en talemåte for å framheve ved tre ord noe som uttrykker en ide.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selv om dets opprinnelse går tilbake til den franske revolusjon var det den gang kun et motto blant mange, og det ble ikke instituert før den tredje republikk ved slutten av 1800-tallet.[4] Debatter om mottoet og rekkefølgen av de tre begrepene begynte allerede under den franske revolusjon.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Den første som uttrykte mottoet var Maximilien Robespierre (1758–1794) i hans tale Discours sur l'organisation des gardes nationales (Om organiseringen av nasjonalgarden) den 5. desember 1790, artikkel XVI, og ble deretter spredt utover hele Frankrike ved de populære samfunnene:

Sitat På deres uniformer er disse ord gravert: FRANSKE FOLK, & nedenfor: FRIHET, LIKHET, BRORSKAP. De samme ordene er innskrevet på flagg som har de tre fargene til vår nasjon. Sitat
– — Maximilien Robespierre, 1790[1][4][5]

Også Antoine-François Momoro (1756–1794) har blitt kreditert for mottoet. Han var en trykker i Paris og tilhørte hébertistene, en radikal, revolusjonær gruppe tilknyttet Jacques René Hébert,[6][7] Det var i annen sammenheng ved utenlandsk invasjon og føderalistisk opprør i 1793 hvor det ble endret til Unité, Indivisibilité de la République; Liberté, Egalité, Fraternité ou la mort (Enhet, republikkens udelelighet; frihet, likhet, broderskap eller døden") og ble foreslått ved en resolusjon i Pariskommunen (hvor Momoro var medlem, valgt ved hans seksjon section du Théâtre-Français) den 29. juni 1793 for å bli innskrevet på husfasadene i Paris og etterlignet av innbyggerne i andre franske byer. I 1837 hevdet filosofen Pierre Leroux at det hadde vært et anonym og folkelig opphav til mottoet.[4] Historikeren Mona Ozouf understreker at selv om Liberté og Égalité var assosiert som et motto under 1700-tallet, ble ikke Fraternité alltid inkludert i det. Isteden var det andre betegnelser som Amitié («vennskap»), Charité («nestekjærlighet») eller Union («forbund») ofte lagt til i dets sted.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Liberty, Égalité, Fraternité». Den franske ambassade i USA.
  2. ^ Liberté, Egalité, Fraternité, Elysee.fr
  3. ^ Howard, Gregory T. (2010): Dictionary of Rhetorical Terms, Xlibris, s. 115
  4. ^ a b c d Ozouf, Mona (1997): «Liberté, égalité, fraternité stands for peace country and war» i Nora, Pierre: Lieux de Mémoire, tome III, Quarto Gallimard, s. 4353–4389 (finnes i en forkortet oversettelse til engelsk, Realms of Memory, Columbia University Press, 1996–98).
  5. ^ Robespierre, Maximilien (1950): Oeuvres de Maximilien Robespierre. Tome VI. Presses Universitaires de France. s. 643.
  6. ^ Latham, Edward (1906): Famous Sayings and Their Authors. London: Swan Sonnenschein. OCLC 4697187. s. 147
  7. ^ e Barante, Amable Guillaume P. Brugière (1851): Histoire de la Convention nationale. Langlois & Leclercq. s. 322.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]