Li Shanlan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Shanlan
Li Shanlan.jpg
Født1811[1]Rediger på Wikidata
HainingRediger på Wikidata
Død1882[1]Rediger på Wikidata
KinaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Matematiker, oversetter, kalligrafRediger på Wikidata
Nasjonalitet Qing-dynastietRediger på Wikidata

Li Shanlan (kinesisk: 李善蘭, stilnavn: Renshu 壬叔, født 1810 eller 1811 i Haining i provinsen Zhejiang i Kina, død 1882) var en kinesisk matematiker og oversetter i Qingdynastiets tid, og ble regnet som en av de ledere kinesiske matematiker fra sin tid.

Han var fascinert av matematikk fra barndommen av, og begynte med det gamle kinesiske verk Ni kapitler om den matematiske kunst. Han studerte deretter blant annet den kinesiske delvise oversettelse av Euklids Elementene, en algebrabok av Li Ye (Li Zhi) og en trigonometribok av Dai Zhen (1724-1777). I noen år livnærte han seg privatlærer mens han bedrev sine matematiske studier, men så seg i 1852 tvunget av Taipingopprøret til å rømme til Shanghai. Der samarbeidet han med Alexander Wylie, Joseph Edkins og andre om å oversette mange vestlige matematiske tekster til kinesisk, blant annet Elements of Analytical Geometry and of the Differential and Integral Calculus av Elias Loomis, Augustus De Morgans Elements of Algebra, og de ni siste bindene av Euklids Elementene (fra Isaac Barrows utgave); de første seks bindene var forlengst blitt oversatt av Matteo Ricci og Xu Guangqi i 1607. Et stort antall av de matematiske uttrykk som brukes på kinesisk i dag ble først utmyntet av Li Shanlan.

Senere arbeidet han i rådgiverkretsen rundt Zeng Guofan. I 1868 begynte han å undervise ved Tongwen Guan.

En kombinatorikkformel (en summasjonsformel for binomialkoeffisienter) er oppkalt etter Li Shanlan. Den ble kjent i Vesten via den ungarske matematiker George Szekeres, da han var i Shanghai i 1937 som politisk flyktning og gjengav formelen i et brev til Pal Turan, som i sin tur kunne offentliggjøre et bevis for den i 1954. Også den kinesiske matematiker Zhang Yong (1911-1939), som var blitt kjent med formelen fra Szekeres, offentliggjorde et bevis, i 1939.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, 22. aug. 2017
  2. ^ Jean-Claude Martzloff: History of chinese mathematics, Springer, kapittel 18

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wann Sheng-Horng: Li Shanlan: The Impact of western mathematics in China during the late 19. Century, Dissertasjon, City University of New York 1991
  • Jean-Claude Martzloff: «Li Shanlan (1811-1882) and Chinese traditional mathematics», i Mathematical Intelligencer, bind 14, 1992, hefte 4, s. 32-37, og hans History of Chinese Mathematics, Springer, s. 173ff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Biografi hos MacTutor History of Mathematics archive