Hopp til innhold

Ni kapitler om den matematiske kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Side fra Ni kapitler om den matematiske kunst

Ni kapitler om den matematiske kunst (forenklet kinesisk: 九章算术, Tradisjonell kinesisk: 九章算術, pinyin: Jiǔzhāng Suànshù) er en kinesisk bok om matematikk, satt sammen av flere generasjoner av lærde fra det 10. århundre f.Kr. til det 2. århundre f.Kr. Bokens siste stadium stammer fra det 1. århundre f.Kr. Boken er en av de tidligst bevarte matematiske tekster fra Kina. De første er Suàn shù shū (筭數書, 202-186 f.Kr.) og Zhou Bi Suan Jing (samlet fra Handynastiet frem til midten av det 2. århundre). Boken legger frem en tilnærmelse til matematikk som sentrerer seg om å finne de mest generelle metoder til å løse problemer. Dette står i kontrast til matematikere i antikkens Hellas som tenderte mot å fremme konklusjoner fra et innledende sett av aksiomer.

Bokens deler tar vanligvis form av formuleringen av et problem, etterfulgt av formuleringen av løsningen, og en forklaring på prosedyren som fører til løsningen. En kommentar til teksten ble skrevet av Liu Hui i det 3. århundre.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Helmuth Gericke: Mathematik in Antike und Orient. Springer, Berlin 1984, s. 172–180.
  • Jean-Claude Martzloff: A History of Chinese Mathematics. Springer, Berlin 1997, s. 127–136.
  • Joseph Needham: Science and Civilization in China: Volume 3, Mathematics and the Sciences of the Heavens and the Earth. Taipei: Caves Books, Ltd., 1986
  • Philip D. Straffin: «Liu Hui and the First Golden Age of Chinese Mathematics», i Mathematics Magazine (Volume 71, Number 3, 1998): 163–181.