Lerinsklosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lerinsklosteret
LandFrankrike[1]
StedCannes
Etablert5. århundre
Kart
Kart
Lerinsklosteret
43°30′23″N 7°02′51″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Abbediet på øya Île Saint-Honorat.

Lerinsklosteret eller Abbaye de Lérins er et kloster for cistercienserne, og ligger på øya Saint-Honorat, en av Lerinsøyeneden franske riviera, ca. fem km utenfor byen Cannes.

Klosteret ble opprettet på 400-tallet. De nåværende klosterbygninger ble påbegynt rundt 1073 som et benediktinerkloster. I dag driver munkene med vindyrking og fremstiller viner og likører.

Historie[rediger | rediger kilde]

Inngangen til klosterfet.
Tegning over klosteret.

Øya, som romerne kalte Lerina, var ubebodd til den hellige Honoratus grunnla et kloster der rundt år 410. Tradisjonen vil at han kom dit for å leve et eneboerliv, men at han fikk disipler som slo seg ned rundt ham, og dette ble begynnelsen på klosterlivet der. De var blitt så mange at det i 427 ble talt om «et enormt kloster» i skriftene til den samtidige Johannes Cassian. Det er også en tradisjon som vil at Irlands apostel sankt Patrick, studerte der på 400-tallet.

En rekke senere biskoper kom fra munkekommuniteten under det første årtusen.

Munkelivet ble senere stadig forstyrret av overfall fra sarasenerne. Rundt 732 ble abbeden og de fleste av munkene massakrert under et slikt overfall. Et bedre befestet kloster ble senere bygget.

I middelalderen var klosteret et viktig valfartsmål.

Klosteret fotrtsatte å lide under overfall, både fra spanjoler og genovesere. Da klosteret ble opphevet under den franske revolusjon i 1787 var antallet munker sunket til kun fire. Senere solgte den franske stat klosteret til en velstående skuespillerinne, Mademoiselle de Sainval, som bodde der i 20 år.

Annen grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

I 1859 ble øya kjøpt av biskopen av Fréjus, som etter ti år klarte å få cisterciensermunker til å slå seg ned der. De er forblitt enn til våre dager.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]