Leptopodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leptopodidae
Nomenklatur
Leptopodidae
Hører til
Leptopodomorpha,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: 37, 4 i Europa
Habitat: på land og langs vann
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Leptopodidae er an familie som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. De lever mest sannsynlig som åtseletere som spiser rester av døde insekter, eller som rovdyr.

Totalt er det beskrevet 37 arter fordelt på 9 slekter. De fleste lever i tropene, fire arter forekommer i Europa men ingen går nord til Skandinavia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Leptopodidae er mellom 2 og 7 mm. lange. Kroppsformen er ganske variabel, mer eller mindre avlangt-oval. Kroppen er relativt spinkel og skjør. De kan minne om slanke strandteger, men skilles fra disse på at de to punktøynene (ocelli) sitter på opphøyde sokler. Fasettøynene er store og utstående. Sugesnabelen er ganske kort, antennene lange og tynne. Pronotum er stort, mer eller mindre trapesformet og tydelig punktert. Beina er slanke, føttene tre-leddete. Noen arter har hele oversiden overstrødd med kraftige pigger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse tegene. De fleste finnes på fuktige steder, men det forekommer også arter i ganske tørre miljøer. Noen arter løper gjerne rundt på steiner og bergvegger langs elver og bekker, og er formodentlig rovdyr. Noen har blitt funnet i fangstgropene til maurløver (Myrmeleonidae) og lever kanskje på matrestene etter disses måltider.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familien er systematisk plassert i gruppen Leptopodomorpha, sammen med: Saldidae, Omaniidae og Aepophilidae

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Australian Faunal Directory – Leptopodidae (2002) [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]