Leonora av Aquitaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonora av Aquitaine
Dronning av Castilla
Født13. oktober 1162
Domfort, Normandie
Død31. oktober 1214
Burgos
BeskjeftigelseGemal Rediger på Wikidata
Embete
  • Royal consort of Castile Rediger på Wikidata
EktefelleAlfonso VIII av Castilla
FarHenrik II av England[1]
MorEleonore av Aquitaine[1]
Søsken
Barnmed Alfonso
NasjonalitetKongeriket England
GravlagtAbbey of Santa María la Real de Las Huelgas
Annet navnEleanora (dåpnavn)
Regjeringstid11701214
Våpenskjold
Leonora av Aquitaines våpenskjold

Ikke å forveksle med Eleonore av Aquitaine

Eleanor av Aquitaine, senere Leonora (født 13. oktober 1162, død 31. oktober 1214), var dronning av Castilla og Toledo som ektefelle av Alfonso VIII av Castilla.

Sjeldent fornavn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i festningen Domfort i Normandie og ble døpt av Henry av Marcy. Hun var det sjette barnet og den andre datteren av kong Henrik II av England og hans dronning Eleanora av Aquitaine. Hennes gudfar var kronikøren Robert av Torigny som tok spesiell interesse for henne og nedtegnet hennes liv så godt han kunne. Hun fikk sitt første navn fra sin mor som het «Eleanor(a)» (eller Alienor) og tidligere ikke hadde presedens, skjønt det kan ha vært beslektet med greske Helen eller italienske Elena. Et annet syn mener at på oksitansk betydde Eleanor(a) ganske enkelt «den andre Aenor» ettersom Eleanor(a) av Aquitaine var navnet for hennes mor, Aenor de Châtellerault.

Familie[rediger | rediger kilde]

Eleanor var på morsiden en yngre halvsøster av Marie de Champagne og Alix av Frankrike. Hun var også en yngre søster av Vilhelm IX, greve av Poitiers; Henrik den unge konge; Matilda av England, hertuginne av Sachsen; Rikard Løvehjerte; og Geoffrey II, hertug av Bretagne; og en eldre søster av Joan Plantagenet; og Johan av England.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Hun var atten år gammel da hun i september 1180 ble gift med Alfonso VIII. Ekteskapets politiske hensikt var å sikre grensen mot Pyreneene og hun fikk Gascogne som sin medgift.

Av alle døtrene til Eleanora av Aquitaine var Eleanora, som ble kalt Leonora av hennes spanske undersåtter, den som tilsynelatende arvet morens politiske kløkt og innflytelse. Hun regjerte ved siden av sin ektemann som spesifiserte i sitt testamente at hun skulle styre sammen med deres sønn i tilfelle han døde. Det var hun som overtalte ham til å gifte deres datter Berengaria av Castilla til Alfonso IX av León i 1198 for å sikre freden, skjønt dette ekteskapet ble opphevet av pave Innocens III ettersom de var fetter og kusine.

Da Alfonso døde ble det rapportert at dronningen var så oppskaket av sorg at hun var ute av stand til å delta i begravelsen. Deres datter Berenguela var den som måtte presidere. Leonora ble deretter syk og døde kun 28 dager etter hennes ektemann. Hun ble gravlagt i klosteret Las Huelgas i Burgos.

Leonora ble lovprist for sin skjønnhet og kongelige verdighet av poeten Ramón Vidal de Besalú etter sin død.[2] Hennes barnebarns sønn Alfonso X av Castilla refererte til henne som «edel og meget elsket».[3]

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mila y Fontanels, Manuel (1966): «De los trovadores en España» i: Martinez, C.; Manrique, F. R.: Obras de Manuel Mila y Fontanels 2. CSIC, Barcelona. s. 126.
  3. ^ Shadis, Miriam (2010): Berenguela of Castile (1180–1246) and Political Women in the High Middle Ages. Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-312-23473-7, s. 48.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fraser, Antonia (2000): The Middle Ages, A Royal History of England. Berkeley: University of California Press.
  • Gillingham, John (2005): «Events and Opinions: Norman and English Views of Aquitaine, c.1152–c.1204.» i The World of Eleanor of Aquitaine: Literature and Society in Southern France between the Eleventh and Twelfth Centuries, red. Marcus Bull & Catherine Léglu. Woodbridge: Boydell Press. ISBN 1 84383 114 7.
  • Rada Jiménez, Rodrigo (1989): Historia de los hechos de España. Alianza Editorial. ISBN 9788420625874
  • Wheeler, Bonnie, & Parsons, John Carmi (2002): Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Richeza av Polen 
Dronning av Castilla
Etterfølger:
 Mafalda av Portugal