Vilhelm IX, greve av Poitiers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vilhelm IX, greve av Poitiers
William IX, Count of Poitiers.jpg
Født17. aug. 1153Rediger på Wikidata
NormandieRediger på Wikidata
Dødnovember 1156Rediger på Wikidata
BerkshireRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[1]Rediger på Wikidata
Embete
FarHenrik II av England[2]
MorEleonore av Aquitaine[2]
Søsken
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata
Gravlagt Reading AbbeyRediger på Wikidata

Vilhelm IX, greve av Poitiers (født 17. august 1153, død 1156), ikke til å forveksle med hertugen og trubaduren Vilhelm IX av Aquitaine (10861127), en av sine forfedre på morsiden, var greve av Poitiers og hertug av Aquitaine, den eldste sønn av Henrik Plantagenet (den senere kong Henrik II av England) og Eleanora av Aquitaine, født i Normandie på den samme dag da hans fars rival Eustace IV av Boulogne døde.

Vilhelm var en yngre halvbror på farsiden av Marie de Champagne og Alix av Frankrike. Han var en eldre bror av Henrik den unge konge, Matilda av England, hertuginne av Sachsen, Rikard Løvehjerte, Geoffrey II, hertug av Bretagne, Leonora av Aquitaine, Joan Plantagenet og Johan av England.

Han døde to år gammel ved Wallingford Castle og ble gravlagt i klosteret Reading Abbey ved føttene av sin oldefar Henrik I av England.

Da han døde var han allerede gitt tittelen greve av Poitiers. I århundrer har hertugene av Aquitaine holdt denne som en av deres mindre titler og den hadde gått videre til Eleanora fra hennes far. Da hun ga den til sin sønn var det en gjenoppliving av tittelen og skilte den fra hertugdømmet. En del autoriteter har også hevdet at han holdt tittelen «erkebiskop av York», men det er sannsynligvis en feilskriving. Hans halvbror Geoffrey Plantagenet (død 1212), som ble født innenfor noen måneder av Vilhelm, holdt senere denne posisjonen, noe som antagelig førte til forvirringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ pantheon.world[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]