Leonardo Fibonacci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leonardo Fibonacci
Fibonacci.jpg
Født1170
Pisa
Død1240
Pisa
Beskjeftigelse Matematiker
Nasjonalitet Republikken Pisa

Gravmonument for Leonardo Fibonacci ved domkirken i Pisa.

Leonardo Fibonacci (utt: Fibånatsji, født omkring 1170, død omkring 1250) var en italiensk matematiker fra Pisa i Nord-Italia. Han er mest kjent for tallfølgen som er oppkalt etter ham, Fibonacci-tallene. De består av 0,1,1,2,3,5,8,13,21,... Hvert tall i følgen er summen av de to foregående.

Det er en populær misforståelse at Fibonacci 'oppfant' eller var den første til å oppdage denne spesielle tallfølgen. Den ble i virkeligheten beskrevet av indiske matematikere lenge før hans tid.[1]

Han er også kjent som Leonardo Pisano og Leonardo fra Pisa (italiensk: Leonardo de Pisa).

Han er kjent for[rediger | rediger kilde]

Liber Abaci[rediger | rediger kilde]

Liber Abaci, «Regnekunsten», er boken som presenterte det arabiske tallsystemet for den vestlige verden, også kalt Titallsystemet, og som avløste de upraktiske romerske tallene. Boken viste viktigheten av et bedre numerisk system. Boken beskriver modus Indorum (den indiske metoden). Det blir vist hvordan titallsystemet kan bli brukt til beregninger som blant annet omgjøring av mål og holde regnskap. Det er også her Fibonacci presenterte Fibonacci-tallene.

Bøker av Fibonacci[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Singh, Parmanand: «Acharya Hemachandra and the (so called) Fibonacci Numbers» i: Math. Ed. Siwan , 20(1):28-30, 1986. ISSN 0047-6269]
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)