Leo Perutz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Leo Perutz (født 2. november 1882 i Praha, død 25. august 1957 i Bad Ischl Østerrike) var en østerriksk forfatter og dramatiker. Han emigrerte 1938 til Tel Aviv. Flere av hans bøker har blitt filmatisert.

Familie[rediger | rediger kilde]

Perutz var eldste sønn av Benedikt Perutz, en suksessrik tekstilfabrikant, og hans kone Emilie (født Österreicher). Familien var av jødisk-spansk avstamming og bosatt siden før 1730 i Rakovník, en småby ca. 50 Kilometer fra Praha. Familien var jøder, men for en stor del sekularisert og ikke spesielt religiøs. Perutz hadde tre yngre søsken, brødrene Paul (* 1885) og Hans (* 1892) og søsteren (* 1888).

1888–1904: Skole- og militærtid[rediger | rediger kilde]

Perutz var ingen særskilt god elev. Fra 1888 til 1893 gikk han på den kjente Piaristerskolen i Praha, hvor også de jevngamle Kafka-vennene Felix Weltsch og Max Brod gikk. Deretter var Perutz elev ved det tyske statsgymnasiet i Praha, som han ble forvist fra i 1899 på grunn av dårlig oppførsel. Fra 1899 til 1901 gikk han på gymnasiet i Český Krumlov, men også her var hans innsats så dårlig at han ikke fikk lov til å ta eksamen artium. I 1901 flyttet familien til Wien, hvor Perutz gikk på Erzherzog-Rainer-Gymnasium, men forlot skolen i 1902 uten avsluttende eksamen. Deretter jobbet han sannsynligvis en tid i firmaet til hans far.

Fra 1. oktober 1903 tilbrakte han sin militærtjeneste i Praha som såkalt ettårsfrivillig. Etter tjenestetiden kunne disse frivillige bli reserveoffiserer, forutsatt at de besto den avsluttende prøven. Dette ser ikke ut til å ha skjedd med Perutz, siden han forpliktet seg til nok et år som frivillig. I desember 1904 ble han av helsemessige årsaker kvittert fra tjenesten.

1904–1907: studier og litterær begynnelse[rediger | rediger kilde]

I det påfølgende året arbeidet Perutz sannsynligvis i firmaet til hans far. Til vintersemesteret 1905/1906 skrev han seg inn ved det filosofiske fakultetet ved Universitetet i Wien, da som gjestestudent siden han ikke hadde eksamen artium. Han besøkte forelesninger i matematikk og samfunnsøkonomi. Året etter skiftet han til Technische Hochschule Wien und studerte sannsynlighetsteori, statistikk, forsikringsmatematematikk og samfunnsøkonomi. Selv om det formelt sett ikke kan ha vært mulig, ser det ut til at Perutz tok en avsluttende eksamen i forsikringsmatematikk, i alle fall viser dokumenter dette.

I Wien fikk Perutz kontakt med fremadstormende forfattere som i likhet med hans selv deltok i foreningen „Freilicht“ de de fremførte egne literariske verk. Blant hans bekjente fra denne tiden var Richard Arnold Bermann (senere kjent under pseudonymet Arnold Höllriegel), Berthold Viertel og Ernst Weiß. Karl Kraus som utga de såkalte Fackelheftene var et forbilde for Perutz. I februar 1906 ble Perutz' første prosa offentliggjort i tidsskriftet Der Weg, i mars 1907 ble en novelle publisert i Sonntags-Zeit.

Bibliografi (norske utgaver)[rediger | rediger kilde]

  • 1928Turlupin
  • 1930Fra 9 til 9
  • 1938Den svenske rytter