Max Brod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Max Brod
Max Brod v roce 1914.jpg
Født27. mai 1884
Praha
Død20. desember 1968 (84 år)
Tel Aviv
GravlagtTrumpeldor gravlund
Utdannet ved Karlsuniversitetet
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Språkforsker, komponist, pianist, romanforfatter, oversetter, journalist, skribent, dikterjurist
NasjonalitetIsrael, Tsjekkia
Utmerkelser Bialik-prisen, Willibald-Pirckheimer-Medaille
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Max Brod (født 27. mai 1884 i Praha , død 20. desember 1968 i Tel Aviv) var en tyskspråklig bøhmisk forfatter og komponist som i dag er mest kjent for sin tilknytning til Franz Kafka.

Liv[rediger | rediger kilde]

Brod ble født inn i en jødisk familie. Han fullførte et jus-studium i 1907 og studerte dessuten musikkvitenskap, komposisjon og klaver, og var en utmerket pianist. Som overbevist sionist ble han i 1918 medlem av Jüdische Nationalrat. Han arbeidet i statsforvaltningen, og fra 1924 bidro han som kritiker for Prager Tagblatt.

Da nazistene invaderte Tsjekkoslovakia i 1939, flyktet Brod til Tel Aviv og bodde der resten av sitt liv.

Virke[rediger | rediger kilde]

I sin egen levetid ble Brod regnet som en vellykket forfatter, men verkene hans er stort sett glemt. Heller ikke Brods komposisjoner er mye påaktet; det dreier seg om sanger, arbeider for klaver, og musikk for sitt eget skuespill.

Brods hovedbetydning hviler på hans rolle som ivaretaker av Franz Kafkas etterlatte manuskripter. Mot Kafkas uttrykkelige ønske tok Brod vare på de upubliserte verkene hans, redigerte og publiserte dem. I 1937 skrev han den første biografien om vennen: Franz Kafka, eine Biograpie.

I nært samarbeid med Leoš Janáček oversatte Brod fem av komponistens tsjekkiske operalibretti til tysk. Siden tsjekkiskspråklige operaer var utenkelige utenfor det tsjekkiske språkområdet, hjalp han med det Janáček fram til internasjonalt ry. Brod skrev også den første Janáček-biografien, samt flere andre publikasjoner om ham. Brod skrev dessuten en studie om Gustav Mahler, Beispiel einer Deutsch-Jüdischen Symbiose (1961). Han hjalp også komponisten Jaromír Weinberger fram, og regnes som den som oppdaget dikteren Franz Werfel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Max Brod – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Max Brod – Sitater