Leif Sande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leif Sande
Leif Sande LO kongressen 2013.JPG
Født18. september 1953 (64 år)
NasjonalitetNorge
Utmerkelser NPF-prisen

Leif Sande (født 18. september 1953) er en norsk fagforeningsleder. Han er leder av Industri Energi, et LO-forbund for ansatte innen olje, gass og landindustri. Forbundet er med sine 60.000 medlemmer et av Norges største. Sande har ledet Industri Energi siden forbundet ble stiftet i 2006.[1] Før dette var han leder (2000-2006), nestleder (1985-2000) i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF).

I tillegg til å være forbundsleder for Industri Energi, innehar Leif Sande også en rekke andre verv i fagbevegelse og organisasjonsliv. I dag leder han (co-chair) energiseksjonen (9 millioner energiansatte) til den den globale fagorganisasjonen IndustriALL Global Union,[2] priskomiteen for Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter, og sitter i styret til Industrianstälda i Norden.

Leif Sande startet karrieren som tillitsvalgt i Jern og Metall. Senere ble han prosessoperatør og klubbleder på Statoil Mongstad. Sande har vært tillitsvalgt på heltid i de siste 25 årene. Han representerte i mange år SV i kommune- og fylkespolitikken, og som vara på Stortinget, men er i dag medlem av Arbeiderpartiet.

I tillegg til å arbeide for ansattes lønns- og arbeidsvilkår[3], har Leif Sande og Industri Energi etablert seg som en viktig stemme i politiske debatter om olje- og energipolitikk og norsk industris rammevilkår[4][5]. Stavanger Aftenblad har flere ganger rangert Sande som en av de mektigste i norsk oljenæring. Senest i august 2014, da han ble utropt til den fjerde mektigste (sammen med Kjell Inge Røkke)[6].

Leif Sande er nominert på 5.-plass på Hordaland Arbeiderparti sin valgliste til Stortingsvalget 2017 Stortingsvalget 2017 i Hordaland.[trenger referanse]

Kjent for at han støttet Trond Giske i varslersaken og møtte sterk motstand i sin eget parti og fagbevegelsen: «Leif Sande. Det finnes en tid for alt. Alle har forstått ditt budskap i varsler – saken (sic). Sier lederen i Fellesforbundet i Hordaland: Nå er tiden inne for å holde kjeft.» Budskapet ble rettet til Sandes mange utspill på sin personlige blogg i forbindelse med Giske-saken (Bergens Tidende).

Referanser[rediger | rediger kilde]