Lee-Metford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Magazine Lee-Metford
Magazine Lee-Metford
Basisdata
Opphavsland: Storbritannia Storbritannia
Type: Repetergevær
Innført: 1888
Bruker(e): Storbritannia
Tekniske data
Kaliber: .303 British
Mekanisme: Boltmekanisme
Lengde: 1257 mm
Løpslengde: 767 mm
Magasinkapasitet: 8 eller 10 patroner

Lee-Metford (Magazine Lee-Metford – MLM) var et britisk armegevær som ble produsert fra 18841896. Den var det første magasingeværet i det britiske forsvaret, og erstattet bakladeren Martini-Henry i 1888.

Design[rediger | rediger kilde]

Riflen ble antatt av det britiske forsvaret etter en lang designperiode. Den endelige designen var en kombinasjon av to våpen lagt fram for komiteen: James Paris Lees mekanisme og William Ellis Metfords løp. Metfords løp hadde en uvanlig rifling. Selve løpet var et syvsidet polygont i tverrsnitt, der hjørnet mellom hver side fungerte som rifling. Denne designen var ment å hjelpe til med å fjerne oppbyggingen av sot som var et vedvarende problem med militære våpen for svartkrutt. Metford-riflingen gjorde var også lettere å pusse enn løp med konvensjonell rifling.

Lees mekanisme var en boltmekanisme med låseklakkene i bakkant av bolten, i motsetning til samtidige designer som Steyr-Mannlicher M1895 og Mauser Gewehr 98. I tillegg hadde hadde Lee-Metford-riflen et avtakbart magasin. Dette kunne lades med åtte (senere ti) patroner. På tidlige versjoner var magasinet festet til geværet med en kort lenke.

Lee-Metford i tjeneste[rediger | rediger kilde]

Riflen brukte en tidlig utgave av den britiske .303-patronen ladet med svartkrutt. Selv om den var det første magasinvåpenet, var den i stor grad et overgangsvåpen mellom de gamle bakladerene og de senere våpnene laget for røyksvakt krutt. Da det franske forsvaret innførte den nye 8 mm Lebel lebell-patronen med korditt, viste den grunne Metford-riflingen seg å tåle det høyere trykket og kulehastighetene fra det nye drivmidlet dårlig. De fleste løp ble slitt ned og var ubrukelige etter bare 5 tusen skudd. Lee-Metford var bare i bruk som offisielt armegevær i noen får år, frem til 1895. Mange Lee-Metford ble bygget om og fikk kuttet dypere rifling eller byttet løp og baksikte, og ble fortsatt brukt av reservister og kolonistyrker frem til 1926.

Arvtagere[rediger | rediger kilde]

Riflen ble erstattet av Lee-Enfield geværet, som hadde mer eller mindre den samme mekanismen, men et Enfield-løp beregnet på røyksvakt krutt.


våpenstubbDenne våpenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.