Lebensraum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det nazistiske Tysklands behov for og krav på Lebensraum («livsrom») for sin germanske befolkning kom blant annet til uttrykk i propaganda-utstillingen «Den store hjemvendelsen» i 1942: «Sikring av tysk livsrom i øst» som «oppgave og forpliktelse» for pionerene etter krigen..

Lebensraum er et tysk ord som betyr «livsrom» eller «leveområde».

Begrepet er utenfor Tyskland i dag først og fremst kjent som slagord i den nasjonalsosialistiske ideologien og propagandaen som preget Tyskland i mellomkrigstida, særlig etter at Adolf Hitler overtok makten i 1933, og under andre verdenskrig. Siden 1920 mente nasjonalsosialistene at den germanske (ariske) rase var overlegen i forhold til andre raser og at den derfor trengte «livsrom», det vil si plass til å leve og vokse. Dermed anså tyske myndigheter at de hadde rett til å skaffe seg nye bosetningsområder. Dette gjaldt fremfor alt Lebensraum im Osten, «Livsrom i øst», det vil si landområder i Sentral-Europa og Øst-Europa fram til Uralfjellene, der tyskere og beslektede folk skulle fortrenge de slaviske folkene som bodde der. Denne forestillingen dannet det ideolgiske grunnlaget for Hitlers krigerske ekspansjonspolitikk, og ble spesifisert i den såkalte Generalplan Ost.

Se også[rediger | rediger kilde]

Det tredje rikestubbDenne Det tredje rikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.