Law Abiding Citizen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Law Abiding Citizen
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 16. oktober 2009
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde108 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiF. Gary Gray
ProdusentKurt Wimmer
MusikkBrian Tyler
Foran kamera
MedvirkendeJamie Foxx
Gerard Butler
Bruce McGill
Christian Stolte
Josh Stewart
Viola Davis
Annen informasjon
Budsjett$53 million
Prod.selskapOverture Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Law Abiding Citizen er en amerikansk thrillerfilm fra 2009 regissert av F. Gary Gray, og med manus skrevet av Kurt Wimmer. Hovedrollene spilles av Jamie Foxx og Gerard Butler. Filmen finner sted i Philadelphia, og handler om en mann som begår flere drap, ikke bare for å hevne seg på mannen som drepte familien hans, men også på det korrupte rettssystemet. Filmen ble vist på kino i Nord-Amerika 16. oktober 2009, og ble nominert til en Saturn Award for beste thrillerfilm, men den tapte mot Inglourious Basterds.

Handling[rediger | rediger kilde]

Under et voldelig ran i 1999 i Philadelphia blir Alexander Shelton (Gerard Butler) vitne til voldtekten og drapet på hans kone og datter, utført av Clarence James Darby (Christian Stolte) og hans medsammensvorne Rupert Ames (Josh Stewart). Aktor Nick Rice (Jamie Foxx) klarer ikke å finne nok beviser som helt sikkert kan dømme begge tiltalte. Rice hadde hittil vunnet 96 % av alle rettssakene i sin karriere, og han vil ikke risikere å tape rettssaken og ofre denne statistikken. Han gjør heller en avtale med Darby (den faktiske drapsmannen), som vitner mot Ames i bytte mot mindre straff. Ames blir funnet skyldig og dømt til dødsstraff. Shelton føler seg forrådt av Rice fordi han lot drapsmannen få en så liten straff. Darby blir satt fri bare noen få år senere.

10 år senere, er Ames sin tid på dødscelle ferdig. Uten at noen har oppdaget det har stoffet som blir brukt under slike henrettelser byttet ut med et annet medikament som gjør at Ames dør en ekstremt smertefull død. Enkelte beviser impliserer at Darby står bak. Like før politiet kommer for å arrestere ham, ringer en anonym person til Darby og varsler ham slik at han slipper unna, og varsleren dirigerer ham til et område i nærheten. Shelton, forkledd som politimann, avslører seg selv som varsleren. Shelton bedøver Darby, og tar ham med seg til en bygning han eier. Han binder fast Darby til et bord hvor han blir torturert til døde. Shelton filmer hele opptrinnet. Når Darbys levninger blir funnet, peker indisier mot Shelton. Selv om bevisene er svake, overgir Shelton seg til politiet, og han påpeker flere feil i saken mot ham. Vel vitende om at Rice trenger en full tilståelse, prøver Shelton å få Rice å gjøre et par ting for ham. Først ber han om å få en ny komfortabel seng til fengselscellen sin.

I det han forlater avhørsrommet, får Rice en telefon fra sin kone, og han får vite at Shelton sendte en kopi av filmen av Darbys død hjem til ham, og hans datter var traumatiser etter å ha sett filmen. Rice nekter først å forhandle med Shelton for en tilståelse, men statsadvokat Jonas Cantrell (Bruce McGill) ber ham lage en avtale. I retten er Shelton sin egen advokat, og argumenterer for at han burde bli innvilget kausjon, på grunn av de svake bevisene mot ham og mangel på kriminelt rulleblad. Men når han får dette innvilget begynner han å kjefte på dommeren for å akseptere denne "Bullshit"-rettspraksisen og sende mordere rett tilbake på gaten igjen. Dommeren plasserer Shelton i varetekt for å ha utvist forakt for retten.

I fengselet krever Shelton å få biff til lunsj, som skal leveres til cellen hans til en bestemt tid, og i retur vil han avsløre hvor de kan finne Darbys advokat, som ble meldt savnet tre dager tidligere. Maten blir forsinket med noen minutter på grunn av sikkerhetstiltak. Når han får sitt måltid, gir Shelton dem noen koordinater, hvor politiet finner advokaten som ble begravd levende, men som ble kvalt da lufttilførselen ble stengt noen minutter før politiet kom frem. I fengselet knivstikker Shelton cellekameraten sin til døde, og han blir satt i isolat. Statsadvokat Cantrell arrangerer et møte med en CIA-agent og han tar med seg Rice. De får vite at Shelton gjorde noen oppdrag for CIA. De blir også advart om at Shelton er i stand til å drepe hvem han vil, uansett om han blir satt i isolat eller ikke. Under et møte med Rice og Cantrell, blir dommeren som ledet rettssaken mot Darby og Ames drept når hun svarer i mobiltelefonen og den eksploderer.

Shelton krever at Rice dropper alle anklagene mot ham ellers vil flere mennesker dø – og Rice har frem til 06:00 å gjøre det. Når Rice ikke oppfyller kravene, blir assistenten hans drept i en bilbombe. Rice flytter umiddelbart familien sin til et trygt hus. Statsadvokat Cantrell blir drept av en bombe, og ordføreren (Viola Davis) prøver å stenge av byen og forfremmer Rice til konstituert statsadvokat. Rice oppdager at Shelton eier en bygning rett ved siden av fengselet. Fra denne eiendommen går en tunnel rett til fengselscellen som Shelton sitter i. Bevis i tunnelen antyder at Sheltons neste mål er rådhuset, hvor ordføreren skal holde et krisemøte sammen med alle byens embetsmenn. Rice og hans menn kan ikke finne Shelton, men de finner en koffert-bombe i rådhuset. Shelton returnerer til fengselet etter å ha plantet bomben i rådhuset. Han blir overrasket over å se at Rice venter på ham. Rice kjefter på Shelton for å ta hevn på grunn av smertene han led, og at han av alle mennesker burde forstå smerten han påfører andre mennesker og deres familier. Rice ber ham om ikke å detonere den siste bomben, og endelig gjøre det riktige, men Shelton nekter og detonerer bomben likevel. Shelton innser for sent at Rice har flyttet bomben til fengselscellen hans og han dør når bomben eksploderer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]