Hopp til innhold

Spesialavsnittet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lov og orden: Spesialavsnittet
orig. Law & Order: Special Victims Unit
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim (Rettsdrama)
Prod.landUSA
Sendeår1999
Sesonger25
Episoder551 (16. mai 2024)
Lengde40-44 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påLov og orden
Foran kamera
Medvirkende
19 oppføringer
Mariska Hargitay (1999–) (rollefigur: Olivia Benson)
Richard Belzer (1999–) (rollefigur: John Munch)
Dann Florek (1999–) (rollefigur: Donald Cragen)
Ice-T (2000–) (rollefigur: Fin Tutuola)
Danny Pino (2011–) (rollefigur: Nick Amaro)
Kelli Giddish (2011–) (rollefigur: Amanda Rollins)
Raúl Esparza (2012–) (rollefigur: Rafael Barba)
Christopher Meloni (19992011) (rollefigur: Elliot Stabler)
Michelle Hurd (19992001) (rollefigur: Monique Jeffries)
Stephanie March (20002012) (rollefigur: Alexandra Cabot)
Tamara Tunie (20002013) (rollefigur: Melinda Warner)
B.D. Wong (20012013) (rollefigur: George Huang)
Diane Neal (20032012) (rollefigur: Casey Novak)
Dean Winters (19992000) (rollefigur: Brian Cassidy)
Peter Scanavino (rollefigur: Dominick Carisi, Jr.)
Adam Beach (rollefigur: Chester Lake)
Judith Light (rollefigur: Elizabeth Donnelly)
Philip Winchester (2018–) (rollefigur: Peter Stone)
Jamie Gray Hyder (20192021) (rollefigur: Kat Tamin)
Bak kamera
Skaper(e)Dick Wolf
MusikkMike Post
Prod.selskapNBC
Sending
Periode20. sep. 1999
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Spesialavsnittet (originaltittel: Law & Order: Special Victims Unit) er en amerikansk kriminalserie laget av Dick Wolf for NBC. Mariska Hargitay spiller hovedrollen som Olivia Benson, leder for det såkalte «spesialavsnittet», som er en fiktiv enhet i New York City Police Department (NYPD).[1] Christopher Meloni spilte en av de andre sentrale politietterforskerne, helt til han ble skrevet ut av serien etter 12 sesonger.[2][3][4] Serien er den første av tre spin-off-serier fra den amerikanske TV-serien Law & Order. Spesialavsnittet følger mønsteret til den opprinnelige Law & Order, ved at episodene ofte er løst basert på virkelige forbrytelser som har fått oppmerksomhet i media (og derfor noen ganger beskrives i episodeinnledningen som «inspirert av overskriftene»).

Serien hadde premiere den 20. september 1999 som den andre serien i Law & Order-universet. Spesialavsnittet ble i september 2019 den lengstlevende amerikanske live-actionserien på TV.[5][6][7][8]

Serien har blitt nominert til 91 priser og har blitt tildelt 33 priser. Mariska Hargitay var den første blant vanlige rollebesetningsmedlemmer i noen Law & Order-serie som vant en Emmy-pris, da hun vant som fremragende hovedrolleinnehaver i en dramaserie i 2006.

I Norge har serien vært sendt på TVNorge.[9]

Serieoversikt

[rediger | rediger kilde]
In the criminal justice system, sexually-based offenses are considered especially heinous. In New York City, the dedicated detectives who investigate these vicious felonies are members of an elite squad known as the Special Victims Unit. These are their stories.
– Åpningskommentar lest opp av Steven Zirnkilton

Seriens «spesialavsnitt» er en fiktiv enhet ved New York City Police Departments 16. politistasjon på Manhattan i New York. Etterforskerne i Law & Order: Special Victims Unit (forkortet SVU) arbeider med lovbrudd knyttet til New Yorks underverden og er ansatt i en ny elitestyrke, Special Victims Unit. SVU etterforsker og oppklarer ulike grove forbrytelser, herunder voldtekt, pedofili og vold i nære relasjoner. De etterforsker også overgrep mot barn, funksjonshemmede og eldre i saker som krever spesialisthåndtering. Samtidig viser serien hvordan de prøver å holde en balanse mellom de tildels rystende opplevelsene på jobben og sitt eget privatliv. Episodene berører også politiske og sosiale temaer knyttet til kjønnsidentitet, seksuelle preferanser og likestillingsrettigheter. Som regel dreier episodene seg om drapsetterforskning, men unntak forekommer. I en del episoder får ofrenes liv og opplevelser en sentral plass i handlingen. Etterforskerne i SVU har også et tett samarbeid med påtalemyndigheten. Serien forteller ofte historier som er basert på virkelige forbrytelser som har fått mye medieoppmerksomhet i USA.[10]

Opprinnelig hadde serien to etterforsker-par som sentrale rollefigurer; det ene teamet bestod av Elliot Stabler og Olivia Benson, og det andre av John Munch og Brian Cassidy. Stabler er en erfaren veteran fra enheten som har sett alt og prøver sitt beste for å beskytte familien sin mot det grusomme han har sett i sin karriere. I mellomtiden er Bensons vanskelige fortid som barn av et voldtektsoffer grunnen til at hun ble med i enheten. John Munch, og hans første partner Brian Cassidy, støtter dem. Munch ble overført fra Baltimores drapsenhet, som bringer sin skarpe vidd, konspirasjonsteorier og finslipte etterforskningsevner; Cassidy er ung og ivrig etter å lære av sine meddetektiver. Disse to detektivteamene fikk støtte fra detektivene Monique Jeffries og Ken Briscoe.[11] Da Cassidy ble overført til narkotikaenheten etter tretten episoder, ble Munch den nye partneren til Jeffries i resten av sesong 1, og Briscoe ble faset ut. I begynnelsen av sesong to ble Munch den faste partneren til etterforskeren Odafin «Fin» Tutuola.[12] Teamene rapporterte til Donald Cragen, som var politistasjonssjef i sesongene 1–15. Cragens tøffe, men støttende tilnærming til teamets komplekse saker leder teamet gjennom utfordringene de møter hver dag. Også på teamets lønn er FBI spesialagent Dr. George Huang og medisinsk undersøker Dr. Melinda Warner. Som beboerpsykiater for Special Victims Unit hjelper Huang med å holde betjentene tilregnelige i et felt som kan gjøre vanlige mennesker gale. Han har også tjent som troppens interne kriminelle profilerer, og hans innsikt i det kriminelle sinnet har ofte hjulpet offiserene til å knekke de tøffeste kriminelle, mens Warner har blitt en integrert del av Manhattan Special Victims Unit, og hennes personlige ferdigheter har bidratt til enhetens høye suksessrate i avslutning av saker.

Enheten mottok ikke en fulltids assisterende statsadvokat før sesong to, da Alexandra Cabot fikk i oppdrag å arbeide med etterforskerne.[13] Etter Cabots avgang i sesong fem ble hun erstattet av Casey Novak, som forble som assisterende statsadvokat til slutten av sesong ni. Kim Greylek ble den permanente assisterende statsadvokaten i sesong ti, til Cabot kom tilbake midtveis i den sesongen da Greylek reiste. Cabot forble assisterende statsadvokat gjennom andre halvdel av sesong elleve. Etter Cabots avgang som assisterende statsadvokat, ble tomrommet fylt av Sonya Paxton (Christine Lahti) og Jo Marlowe (Sharon Stone) til slutten av sesong elleve. Gillian Hardwicke (Melissa Sagemiller) fungerte som SVUs assisterende statsadvokat i sesong tolv. I sesong tretten kom både Cabot og Novak tilbake som assisterende statsadvokater. Fra begynnelsen av sesong fjorten var assisterende statsadvokat Rafael Barba SVUs påtalemyndighet, til han dro halvveis i sesong nitten. Chicago Justice Peter Stone ble SVUs assisterende statsadvokat etter at Chicago Justice ble kansellert etter bare en sesong. I premieren på sesong 21 ble tidligere detektiv Dominick Carisi Jr. SVUs assisterende statsadvokat.

I sesong 13 skjedde andre store endringer ved at Stabler gikk av med pensjon i siste episode av sesong 12. Etterforskerne Nick Amaro og Amanda Rollins erstattet ham. I sesong 15 sluttet både Munch og Cragen i NYPD. Benson ble forfremmet til sergeant og ble SVUs nye sjef. Hun ble forfremmet på nytt – til lieutenant – i begynnelsen av sesong 17, og til captain ved starten av sesong 21. Sesong 16 var en annen periode med forandring med introduksjonen av Carisi i begynnelsen og Amaros avgang på slutten. I sesong 16 ble også visesjef William Dodds introdusert, som fungerte som sjef for spesialenhetene i alle fem bydelene i New York. Etter at Carisi flyttet til statsadvokatkontoret i sesong 21, ble viseadministrator Katriona «Kat» Tamin med på laget etter å ha bistått i flere saker. Dodds forlot også serien i begynnelsen av sesongen, slik at den nye nestleder Christian Garland kunne ta hans plass.

Karakterer

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Karakter Rank/Rolle Sesong
Regelmessig Gjentakende Gjesteopptreden
Christopher Meloni Elliot Stabler Detektiv 1–12 22
Mariska Hargitay Olivia Benson Detektiv / sersjant / løytnant / kaptein 1–
Richard Belzer John Munch Detektiv / sersjant / statsadvokat etterforsker 1–15 15, 17
Dann Florek Donald Cragen Kaptein (pensjonert) 1–15 16
Michelle Hurd Monique Jeffries Detektiv 1–2 1
Stephanie March Alexandra Cabot Assisterende distriktsadvokat 2–5, 11 2, 10, 13 6, 19
Ice-T Odafin "Fin" Tutuola Detektiv / sersjant 2–
BD Wong George Huang FBI spesialagent 4–12 2–3 13–15, 17
Diane Neal Casey Novak Seniorassistent distriktsadvokat 5–9 13 12
Tamara Tunie Melinda Warner Coroner 7–12 2–6, 13–17 19, 21–22
Adam Beach Chester Lake Detektiv 9 8
Michaela McManus Kim Greylek Assisterende distriktsadvokat 10
Danny Pino Nick Amaro Detektiv 13–16
Kelli Giddish Amanda Rollins Detektiv 13–
Raúl Esparza Rafael Barba Assisterende distriktsadvokat 15–19 14 21
Peter Scanavino Dominick "Sonny" Carisi Jr. Detektiv / assisterende distriktsadvokat 16– 16
Philip Winchester Peter Stone Assisterende distriktsadvokat 19–20 19
Jamie Gray Hyder Katriona "Kat" Tamin Offiser 21–23 21
Demore Barnes Christian Garland Nestleder for SVU 22–23 21
Octavio Pisano Joe Velasco Detective 23- 23

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Law & Order: Special Victims Unit». NBC (engelsk). Besøkt 3. juli 2020. 
 2. ^ «Exclusive: Chris Meloni Exits Law & Order: SVU». TVLine (engelsk). 24. mai 2011. Arkivert fra originalen 3. juli 2020. Besøkt 3. juli 2020. 
 3. ^ «NBC on Chris Meloni's Law & Order: SVU Exit: We're Not Killing Him Off». TVLine (engelsk). 1. august 2011. Arkivert fra originalen 4. juli 2020. Besøkt 3. juli 2020. 
 4. ^ «NBC Signs Kelli Giddish (“Chase”) and Danny Pino (“Cold Case”) as New Detectives for “Law & Order: Special Victims Unit”». TV By The Numbers (engelsk). 27. juni 2011. Arkivert fra originalen 4. juli 2020. Besøkt 3. juli 2020. 
 5. ^ «Mariska Hargitay Envisioning Her Life Without Law & Order: SVU Will Bring a Tear to Your Eye». E! Online. 27. september 2019. Besøkt 3. juli 2020. 
 6. ^ «NBC Renews All the Chicago Shows and Law & Order: SVU». The Florida Times-Union: T. V. Guide (engelsk). Besøkt 3. juli 2020. 
 7. ^ «The Forgotten Greatness of 'Law & Order: SVU'». GQ (engelsk). 24. august 2016. Besøkt 3. juli 2020. 
 8. ^ «Law & Order: SVU Renewed for Season 21 at NBC, Will Become Longest-Running Live-Action Series in History». TVLine (engelsk). 29. mars 2019. Besøkt 3. juli 2020. 
 9. ^ «Law & Order: Special Victims Unit». VG TV-guide (norsk). Besøkt 16. april 2020. 
 10. ^ «'Law & Order' Writer Turns Headlines Into TV». NPR.org (engelsk). Besøkt 18. november 2020. 
 11. ^ Wolf, Dick. "Payback". Law & Order: Special Victims Unit. Season 1. Episode 1. 
 12. ^ Perry, Michael R. (2000). "Limitations". Law & Order: Special Victims Unit. Season 1. Episode 14. NBC. 
 13. ^ "Wrong is Right". Law & Order: Special Victims Unit. Sesong 2. Episode 1. NBC. 2000. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]