Lave Brahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lave Brahe
Herr Lave Brahe til Krogholom. Maleri i Lund domkirke
Født1500Rediger på Wikidata
Død5. mars 1567Rediger på Wikidata
Krageholms slott
BeskjeftigelseRidder, riksråd Rediger på Wikidata
EktefelleGørvel Fadersdatter (Sparre)
FarAxel Axelsen Brahe

Portrettdetalje av Lave Brahe i ridderrutsning fra gravsten i Lund domkirkes krypt

Lave Brahe til Krogholm og Vidskøfle (født omkring 1500, død i 1567Krogholm slott) var en dansk ridder og riksråd.

Han var sønn av Axel Axelsen Brahe og Anne Lavesdatter Brock, og studerte i sin ungdom i Tyskland. I 1532 ble han hoffsinde og i 1534 deltok han i Slaget ved Øksnebjerg hvor han fikk hesten skutt under seg, og ble såret på nesen av et spydhugg.[1] I 1539 var han fodermarsk, og i 1552 ble han medlem av Rigsrådet. Under Syvårskrigen ledet han i 1563 den skånske, sjællandske og fynske adelen. I årene 1564–65 var han krigskommissær sammen med de skånske adelsmennene Peder Bille og Steen Rosensparre.

Lensmann[rediger | rediger kilde]

Han hadde betydelige forleninger: Fra 1538–42 Gjelstrup i Ods herred, 1544–67 Fultofte og Heglinge, 1551–67 Froste herred, 1565–67 Vefre og Høgby i Oxie herred. Etter faren arvet han Krogholm i Skåne, og gjennom sitt ekteskap med fru Gørvel Fadersdatter, ble han en av Danmarks rikeste adelsmenn med gods både i Norge og Sverige.[1] Gørvel Sparre beskrev ekteskapet med Brahe som sitt lykkeligste, og sammen flyttet paret i 1554 til Lund.[2]

Konflikt med Ulfstandene[rediger | rediger kilde]

Brahe hadde et fiendtlig forhold til fru Gørvels stesønner fra hennes tidligere ekteskap med lensmannen på Varberg slott, Truid Ulfstand. De utøvde vold på hverandres eiendommer så kong Christian III til sist måtte bryte inn i konflikten, hvoretter han lot riksråd Erik Banner tvinge de stridende partene til forlik.

I 1548 ledsaget Lave Brahe sammen med sin 12 år gamle stesønn Niels – som var Ulfstandenes halvbror – prinsesse Anna til hennes bryllup i Sachsen med August I. På tilbakereisen døde Niels, hvoretter den eldste av brødrene, Lave Ulfstand, spredte det rykte at Lave Brahe selv var skyld i guttens død. Under begravelsen i Lund domirke, forlangte Ulfstand å få kisten åpnet for å konstatere dødsårsaken samt undersøke om det virkelig var broren som skulle begraves. Det viste seg at gutten var død av pest. Saken kom for kongens domstol, hvor begge parter ble frikjente for hverandres tiltaler.

Lave Brahe døde på Krogholm i det sydlige Skåne den 5. mars 1567 og ble begravet i Lund domkirke. Hans kone overlevde ham med 40 år, hvoretter hun ble begravet ved hans side. I Domkirkens nordre sideskip henger deres portretter på to pilarer. Paret er også avbildet på deres felles gravsten i hvit skifermarmor, som nå befinner seg i domkirkens krypt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Brahe, Lave, Dansk biografisk Lexikon. Besøkt 1. nov. 2014
  2. ^ a b Nylander, Marcus: Gravstenar i Lunds domkyrkas krypta, Lunds domkyrkoförsamling, 2006