Hopp til innhold

Vittskövle slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vittskövle slott med voldgraven
Relieff over inngangsportalen med Jens Brahe og Anne Billes våpen. Nederst en tekst som begynner med ordene: VISKØLLE GAARDT LODT IEG JENS BRADE OPBIGE...

Vittskövle slott (tidligere dansk Vidskøvle slott, Vitskøl, Vidskøfle) er et slott i det østlige Skåne, ca. 20 kilometer sør for Kristianstad ved Hanøbukten. Slottet er et av de best bevarte renessanseslott i Norden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet er første gang nevnt på 1200-tallet som Egeside. På 1300-tallet kom gården under Braheslekten. Jens Brahe begynte i 1553 å bygge det nåværende slottet litt sør for Egeside, og sønnen hans Henrik fullførte det.[1] Slottet er oppført som en firelenget forsvarsborg med flere kanoner og store hjørnetårn omgitt av brede vollgraver. På slutten av 1500-tallet arvet adelsmannen Christian Barnekow slottet. Etter freden i Roskilde sluttet Barnekowslekten seg til svenskene, og slekten hans beholdt slottet til 1826 hvor Stjernsvärd overtok. Denne kontinuitet av samme eiere, er kanskje en av grunnene til at slottet har bevart mye av sitt autentiske preg.

Den nåværende slottshagen er anlagt av arkitekten Adolf Fredrik Barnekow i siste halvdel av 1700-tallet. Øst for Vittskövle slott ligger Vittskövle Kirke fra 1200-tallet.

Historiske malerier[rediger | rediger kilde]

Slottets biljardsalong har store veggmalerier malt omkring 1640 av Utrechmesteren Gerard van Honthorst. Maleriene tilhørte opprinnelig en serie historiemalerier fra Danmarkshistorien, som Christian IV bestilte til Kronborg slott i 1630-årene. Under svenskenes plyndring av Kronborg i 1659 ble de spredt for alle vinder, og henger nå på forskjellige svenske herregårder, hvorav fire altså befinner seg på Vittskövle.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brahe, Henrik, Dansk biografisk Lexikon 1. utgave
  2. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002