Lauritz Haaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lauritz Haaland
Født12. november 1855
Død27. juni 1938 (82 år)
Kvitsøy
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Norge

Fiskere Ved Kvitsøy

Lauritz Haaland (født 1855Kvitsøy i Rogaland, død 1938) var en norsk maler. Han var utdannet som skipsbygger i Bergen, men fikk etter hvert mer sans for billedskapende arbeid. Han fikk undervisning på Knud Bergsliens malerskole og Kunst- og håndverksskolen i Oslo. Han dro og på ulike studiereiser i Europa.

Haaland var representert ved mange utstillinger, bl.a. Høstutstillingen 18841891, Chicago-utstillingen i 1887 og Fiskeriutstillingen i London 1893, der han fikk sølvmedalje. Haaland er i dag representert i flere billedgalleri og sjøfartsmuseer i Norge. Foruten til Tyskland solgte han også til England, Frankrike og Amerika.

Haaland var en mester i å skildre sjø og hav under alle værtyper. Hans skuter er så korrekt og nitid tegnet at de har funnet veien til våre sjøfartsmuseer som eksempler på forskjellige skipstyper. Haaland har som marinemaler en nesten uvurderlig betydning rent kulturhistorisk. Han har gjennom sine malerier skildret de forskjellige fiskeriene, fartøytyper, bebyggelse, natur og livet blant kystbefolkningen rundt århundreskiftet på en fremragende måte. Noen av Haalands malerier er trykket opp i 400 eksemplar i forskjellige størrelser.

Skip Langs Kysten