Lars S. Vikør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lars Sigurdsson Vikør (født 30. april 1946 i Oslo) er professor nordisk språkvitenskap, særlig nynorsk, dessuten ordboksredaktør og oversetter.

Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Leiden (Nederland), med hovedfag i indonesisk fra 1977. Han er professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo og hovedredaktør for Norsk Ordbok.

Vikør har skrevet bøker og artikler om språkplanlegging, språkpolitikk, språknormering, leksikografi og moderne språkhistorie. Han har også engasjert seg for samnorsken gjennom Landslaget for språklig samling. Vikør har vært representant i Norsk språkråd.

Vikørs første skjønnlitterære oversettelse var Men Marte då! av Veronica Hazelhoff (1986). Han har pr. 2007 oversatt seks skjønnlitterære bøker, fra nederlandsk. Han fikk Bastianprisen for barne- og ungdomsbøker 1994 for Kvifor sa vi ingenting? av Jan de Zanger (1993), og Kulturdepartementets oversetterpris 2001 for Bror av Ted van Lieshout (2001). Andre representative oversettelser er Om så med vald av Jan de Zanger (1990), Evolusjonsteorien og ost av Bas Haring (2003) og Bryllaup ved havet av Abdelkader Benali (2005).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]