Lars Larsen Geilane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Larsen Geilane
Født1786[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død13. nov. 1845[1]Rediger på Wikidata
Rochester[2]
Embete
NasjonalitetNorge

Lars Larsen Geilane (født 1786Time i Rogaland, død 13. november 1845 i Rochester i staten New York) var en norsk kvekerleder og utvandrerpioner. Han var kaptein på «Restauration» som innledet den norske utvandringen til USA i 1825.[3]

Minnesmerke om Lars Larsen Geilane finnes på Kongsgaten 52

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lars var fra husmannsplassen Geilane ved Breiavatnet i Stavanger. Han overtok plassen etter moren i 1807, men like etter tok han hyre som skipstømmermann og dro til sjøs. Dette var under Napoleonskrigene, og skuta ble tatt av engelskmennene og ført til England. Her kom Lars i «Prisonen», der han ble kjent med den senere kvekerhøvdingen Elias Tastad.

Kveker[rediger | rediger kilde]

Lars og Elias kom i kontakt med engelske kvekere, og senere var de begge med å stifte det første kvekersamfunnet i Stavanger.

I 1824 giftet han seg med den 16 år yngre Martha Jørgensdatter fra Fogn i Finnøy. I forbindelse med utvandringen til USA ble hun kjent som Martha Georgiana.

Utvandrer[rediger | rediger kilde]

Geilane var en av de drivende kreftene bak den første norske utvandringen til USA, og han var kaptein på sluppen «Restauration» som dro fra Stavanger 4. juli 1825 med kurs for New York.[3] Under overfarten fødte kona Martha deres første barn – datteren Margaret Allen.

Lars var snekker og bosatte seg i Rochester i staten New York, der han fikk arbeid som kanalbåtbygger. Her tok Lars og Martha imot mange nordmenn som kom som immigranter til USA på denne tiden.

Geilane mistet livet i 1845 i en ulykke mens han var på veg til New York med en kanalbåt som han skulle selge. Det ble fortalt at han falt over bord og slo seg i hjel, men familien trodde ikke på dette og mente han var blitt drept.

Alfred Hauge skrev i 1975 en prolog om Lars Larsen Geilane, som ble framført i Bjergsted ved markeringen av 150-årsjubileet for den første organiserte utvandringen til Amerika. Prologen starter med: «Stig fram, Lars Larsen Jeilane, stig fram...».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ nbl.snl.no, besøkt 12. juli 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b «Lars Geilane – Norsk biografisk leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 12. mars 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]