Lanternen i Sandnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lanternen en uke før åpningen. Bygges av Timber.

Lanternen i Sandnes er et spesielt flerbruksbygg som ligger i Langgaten. Bygget er en takkonstruksjon som hviler på 4 eikestolper. Gateplanet som ligger under bygningen skal brukes til torghandel om dagen, om kvelden skal det brukes til kulturell aktivitet med 100 sitteplasser og en scene. Taket skal fange lyset i flere farger om dagen og det skal lyssettes om kvelden, og vil da fremstå som en gigantisk lanterne. Lanternen ble åpnet den 25. september 2008 av ordfører Norunn Koksvik.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for bygget var en arkitektkonkurranse i 2006 med fem bidrag der Lanternen vant, som ble tegnet av Atelier Oslo og AWP Paris. Det er Timber as som har bygget det unike bygget som består av eikestolper, limtre og glass. Taket har en lengde 14,5 meter og bredde 9,5 meter og dekker et areal på ca. 140m². Det rager 10 meter over bakken og er et eksplisitt landemerke i Sandnes.
Det er Sandnes kommune som skal drive Lanternen og har fullfinansiert det svevende hustaket med en kostnad på 6,5 millioner kroner. I tillegg kommer 1,9 millioner kroner til nytt gategulv.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]