Hopp til innhold

Lansettvingedøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lansettvingedøgnflue
Nomenklatur
Centroptilum luteolum
(Müller, 1776)
Populærnavn
Lansettvingedøgnflue
Hører til
små-, strøm-
  eller bekkedøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: i og ved bekker og elver
Utbredelse: Norge,
?

Tohalet smådøgnflue (Centroptilum luteolum) er en døgnflue som tilhører familiegruppen smådøgnfluer strømdøgnfluer eller bekkedøgnfluer. Gruppens mange norske navn har oppstått på grunn av ulike norske dialekter og fra litteraturen.

Voksne (imago)

[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 6-7 millimeter lang og har en olivengrønn eller litt lys oliven farge. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Bakvingen er liten, mye mindre enn framvingen, den er fint oval på form. Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci).

Nymfer/larver

[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 6-8 millimeter lang. Den har tre omtrent like lange haletråder, med mørke ringer og ofte mørkte bånd. Den midterste haletråden har små korte hår ut til hver side. De to ytre haletrådene har bare hår på innsiden. Beinas kloledd har ikke små fine hår på hver klospiss. Det er sju par små, enkle, smale (tilspisset) gjeller bokover på siden av bakkroppen. Labialpalpens ytre (underleppens tredje ledd) ledd har en konkav tverrende og det indre hjørnet er rettvinklet (krever god forstørrelse). Pannen (frons) er u-formet.

Lansettvingedøgnflue finnes i små bekker og større elver med rennende vann. Den lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 1 år.

Lansettvingedøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne flyr fra mai til september. De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]