Jonas Øglænd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Øglænd»)
Jonas Øglænd
FødtJonas Christian Øglænd
18. jan. 1847Rediger på Wikidata
Høyland
Død6. okt. 1931[1]Rediger på Wikidata (84 år)
BeskjeftigelseGründer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jonas Øglænd (født 18. januar 1847, død 8. oktober 1931) fra Sandnes grunnla i 1868 firmaet Jonas Øglænd as, som i 1932 lanserte sykkelmerket Den Beste Sykkel (DBS)

Som 19 åring startet Jonas Øglænd for seg selv med handelsvirksomhet på kaia i Sandnes. Han kom seg så vidt gjennom den økonomiske krisen i 1880-årene. Han så store muligheter i utviklingen av landbruket. Forretningsdriften ble utvidet for å skaffe nødvendige varer til dette. Han var Jærens første importør av kunstgjødsel.

I 1892 ble Øglænd Cyklelager i Sandnes agent for tyske Hengstberg sykler. I 1897-98 fikk sønnene Jakob og Lars skandinavisk agentur for den amerikanske sykkelen «The World». Syklene monterte Øglænd selv. I tillegg monterte han egne sykler under merkene Fram og Viking. Sønnene Jakob og Lars var opptatt som kompanjonger i firmaet, og i 1906 sto den første sykkelfabrikken ferdig i Langgaten 6, Sandnes, og Øglænds egen sykkelproduksjon startet. Før første verdenskrig var Jonas Øglænd as blitt Norges største sykkelfabrikant.

Øglænd bygget stadig ut virksomheten, og i 1932 ble navnet Den Beste Sykkel (DBS) introdusert. Det var den 12 år gamle Knut Johansen som foreslo navnet og ble vinner av navnekonkurransen. Ved firmaets 75-årsjubileum i 1943 var det 682 ansatte. I 1949 ble de første syklene eksportert, og i det neste tiåret økte eksporten betraktelig.

I tillegg til sykler produserte firmaet også Tempo-Lett mopeder og Tempo motorsykler, hovedsakelig med motorer fra Sachs.

På 60-tallet ble det klart at sykkelproduksjonen krevde modernisering og ny teknologi, og i 1972 sto sykkelfabrikken på Kvål i Sandnes ferdig. På midten av 80-tallet ble all administrasjon og produksjon samlet på Kvål. Øglænd DBS A.S ble solgt til Monark i 1989, og etter flere ulike fusjoner ble Norges eneste sykkelprodusent i 1996 en del av Cycleurope. Cycleurope produserer merkenavn som Monark, Crescent, Kildemoes, Gitane og Bianchi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • [1]Store norske leksikon