Oalsgata (Sandnes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oalsgata
Btd oalsgata sor.jpg
Krysset Oalsgata/St. Olavs gate
Basisdata
NavnOalsgata (176)
GAB-gatenr21700
StrøkSentrum, Stangeland
BydelTrones og Sentrum, Stangeland
KommuneSandnes
Kommunenr1102
NavnebakgrunnOppkalt etter Oalsbekken
TilstøtendeHøylandsgata/Elveplassen, Skeienegata, Kanalgata, St. Olavs gate, Langgata/Jærveien, Storgata, Eidsvollgata, Falsens gate, Postveien, Møllegata, Solaveien, Bjørstjerne Bjørnsons gate, Henrik Ibsens gate, Syrinveien, Torvald Tus vei, Heggveien/Theodor Dahls vei, Einerveien, Wergelands vei, Arne Garborgs vei, Folkvordveien, Solaveien, E39, Sandnesveien.

Oalsgata (1–75, 2–76)[1] er en gate i Sandnes som strekker seg fra Elveplassen i sentrum nordvestover til E39 nord på Stangeland.

Den har navnet sitt fra Oalsbekken, som stort sett har fulgt samme løp som dagens gatetrasé mellom Storgata og Stangeland Mølle. Vannet kom fra Oalskilden som lå ved krysset Syrinveien/Solaveien og ble brukt som drivkraft til en rekke møller på veien mot utløpet i Vågen der det endte i Gandsfjorden. Det ble også brukt til brannkummer, private vannverk og garverier. Oalskilden het opprinnelig Olavskilden og den antas å være oppkalt etter Olav den hellige.

Bortsett fra første kvartal fra Elveplassen, der gaten er klassifisert som 44, og strekningen vest for Stamvei E39.svg som er klassifisert som Riksvei 509.svg er gaten del av 509. I vestre ende går den over i Sandnesveien som fortsetter via Stavanger lufthavn, Sola til Stavanger. Den er en av hovedårene inn til sentrum fra E39 og er en av de mest trafikkerte gatene i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]