Lander (Wyoming)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lander, WY.jpg

Lander er en by (city) i den sentrale del av delstaten Wyoming i USA og administrasjonssete i Fremont County. Byen hadde 7 487 innbyggere i 2010[trenger referanse] og utgjør en selvstendig kommunal enhet under Wyomings delstatslov.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lander var tidligere kjent som i tur og orden som Pushroot, Fort Brown og Fort Auger, innen den fikk sitt nåværende navn. Den en er oppkalt etter nordstatsgeneralen Frederick W. Lander (1821–1862), som også var en kjent utforsker av det amerikanske kontinentets indre og først kartla Lander CutoffOregon Trail. I 1868 ble Wind Rivers indianerreservat etablert i området nord for byen, og frem til 1871 fungerte Fort Auger som høykvarter for reservatet. Noen miles sørøst for byen ved dagens U.S. Route 287 er Wyomings første oljekilde fra omkring 1884. Byen ble en selvstrndig kommunal enhet i 1890.[1]

1. oktober 1906 fikk byen jernbanetilslutning som endestasjion på «Cowboy Line» på Chicago and North Western Railway, noe som senere gav opphav til byens slogan «where rails end and trails begin.» Jernbanen var tenkt å bli en transkontinental forbindelse til Coos Bay i Oregon eller Eureka i California, men strekningen vestover ble aldri bygd, så Lander forble endestasjon. Jernbanetrafikken ble lagt ned i 1972.

Lander er stedet for verdens første rodeo for betalende publikum,[trenger referanse] som fortsatt avholdes årlig i samband med feiringen av 4. juli (nasjonaldagen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lander Wyoming». Sangres.com. Besøkt 21. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]