Rodeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rodeo er en sport der mennesker håndterer utemmede dyr, som kvegokser og hester. Innenfor rodeosporten eksisterer det flere ulike sportsformer, for eksempel okseridning, hesteridning og lassokasting. Håndteringen kan omfatte innfanging med lasso og nedleggelse av dyret eller ridning på uinnridde dyr. Innfanging bedømmes på tid. Rytteren skal kunne holde seg på ryggen av dyret i et antall sekunder og blir bedømt for sin innsats, både i tid og stil. Sporten oppsto i Spania og Mexico og har siden ekspandert til USA, Canada, Sør-Amerika og Australia.

Rodeo, stevne med oppvisninger og konkurranser i cowboyferdigheter, vanlig i det vestlige USA, Canada og Mexico. Klassiske øvelser er ridning av utemmet hest med eller uten sal, lassofanging av kalver, oksebryting og okseridning. Den første rodeo med betalende tilskuere regnes å ha funnet sted i USA 1887 (Denver, Colorado).

Flaming soccer ball 01.svgDenne sports- og zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.