Frederick W. Lander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederick W. Lander
Frederick W. Lander cph.3b18363.jpg
Født17. desember 1821[1][2]Rediger på Wikidata
SalemRediger på Wikidata
Død2. mars 1862[1][2]Rediger på Wikidata (40 år)
Paw PawRediger på Wikidata
Gravlagt Broad Street CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved Norwich UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Oppdagelsesreisende, offiser, ingeniør, skribent, lyriker, bygningsingeniørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Frederick W. Lander under den amerikanske borgerkrig i unionens uniform.

Frederick William Lander (født 17. desember 1821 i Salem i Massachusetts i USA, død 2. mars 1862 i Paw Paw i daværende Virginia) var en amerikansk oppdagelsesreisende, sivilingeniør, poet og militær offiser. Han utforsket det amerikanske Vesten på 1850-tallet og tjenestegjorde som brigadegeneral i nordstatsarméen under den amerikanske borgerkrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frederick W. Lander var sønn av Eward og Eliza West Lander; hans søster var skulptøren Louisa Lander. Han studerte ved Governor Dummer Academy, Phillips Academy, Andover og Norwich Military Academy i Vermont, og ble utdannet offiser og sivilingeniør.

Lander's Peak i Wind River Range i Rocky Mountains, maleri av Albert Bierstadt 1863. Bierstadt fulgte med på Landers ekspedisjon i 1859 og malte fjellet som han også navngav etter Lander ved dennes død i 1862. Maleriet henger på Metropolitan Museum of Art i New York City.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lander ble engasjert av den amerikanske regjering på 1850-tallet for å søke etter potensielle ruter for den foreslåtte transamerikanske jernbane. Ved en senere privat ekspedisjon i samme øyemed ble han det eneste overlevende medlem av ekspedisjonen. Han etablerte med stor anstrengelse og utsatt for stadige fiendtligheter fra indianerne en vognled mellom Burnt Ranch i Wyomingterritoriet og Fort Hall i Oregonterritoriet, Lander Road (eller Lander Cutoff), som ble ferdigstilt i 1859 og ble en populær led for reisende på Oregon Trail.

I Landers ekspedisjon for å etablere Lander Road i 1859 inngikk kunstnerne Albert Bierstadt, Henry Hitchings og Francis Seth Frost, som i fotografier, skisser og malerier var blant de første til å dokumentere og avbilde den amerikanske Vesterns landskap for et bredere publikum.

I 1860 giftet han seg med den britiske skuespillerinnen Jean Margaret Davenport.

Borgerkrigen[rediger | rediger kilde]

Frederick W. Lander tjenestegjorde på Virginiafronten under den amerikanske borgerkrig og førte befal ved flere sammenstøt, blant annet ved sørstatstyrkene under Stonewall Jacksons bombardement av Hancock i Maryland, da han lyktes i å forsvare byen. Konføderasjonens styrker måtte da trekke seg tilbake mot Romney.

Han publiserte flere patriotiske dikt om krigen, blant annet et om slaget ved Ball's Bluff som fikk stor spredning.

Frederick W. Lander ledet et vellykket angrep mot en konføderasjonsleir ved Bloomery Gap den 14. februar 1862, noen uker før han ble syk. Han døde i felten av lungebetennelse i Camp Chase ved Paw Paw 2. mars 1862 og ble begravd på Broad Street Cemetery i Salem i Massachusetts, nær hans foreldrehjem.

Minnesmerker og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Flere steder i USA er oppkalt etter Lander:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Frederick William Lander, 5890611
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Frederick W. Lander, w67d3099